NOGOMET

Kenan Kodro, nogometaš njemačkog Majnca, za "Dnevni avaz": Moj tata je dobar trener

Kodro: Od ovog ljeta član Majnca

Piše: A. MIZDRAK

10.11.2017

Mjesto njegovog rođenja je San Sebastijan, živi u njemačkom Majncu, u kojem i nastupa za istoimeni klub, a obožava Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o bosanskohercegovačkom reprezentativcu Kenanu Kodri, koji je nedavno preko mišićavih leđa istetovirao bh. granice i tako pokazao koliko zaista voli zemlju odakle vuče korijenje.

Korisni savjeti

Korpulentni bh. napadač promijenio je ovog ljeta sredinu i iz španske Primere preselio se u Bundesligu, gdje nastupa za Majnc. Kako kaže, nije se pokajao.

- Sretan sam i smatram da sam donio ispravnu odluku. Bundesliga je skroz drugačija od španske Primere. Rad, red i disciplina, to je ovdje na najvišem mogućem nivou. Ovdje se dosta trči prema naprijed i nazad, dok je u Španiji bio akcent na posjedu lopte – rekao je Kodro na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Kenan se još nije izborio za mjesto u startnoj postavi Majnca, ali ubrzo će se i to, kako kaže, promijeniti.

- Ja treniram, dajem sve od sebe na treninzima. Trenutno dobivam malo prilika na utakmicama, ali ja na to ne mogu utjecati. To je do trenera. U Osasuni sam bio standardan, ali trener najbolje zna. Ja ću nastaviti da se borim i siguran sam da ću se ubrzo izboriti za status prvotimca. Bundesliga je nivo više iznad Primere – kazao je Kodro.

Što se tiče ambicija Majnca ove sezone, Kodro kaže da je opstanak u Bundesligi glavni cilj.

- Liga je, zaista, zanimljiva. Ovdje svako može dobiti svakoga. Naravno, opstanak je u prvom planu, a ako napravimo nešto više, tim bolje – rekao je Kodro.

Savjete o adaptaciji u Majncu Kenanu daje povremeni bh. reprezentativac Mario Vrančić, koji je i sam nosio dres Majnca.

- Redovno se čujem s Vrančićem. Daje mi korisne savjete. Učim njemački jezik i dobro mi ide – rekao je Kodro.

Dotaknuo se Kenan i ostalih bh. reprezentativaca koji nogometni hljeb zarađuju u Bundesligi.

- Vidim se sa svima njima prije i nakon utakmica. Naravno da se ispričamo i srdačno pozdravimo – rekao je Kodro.

Vedad Ibišević najavio je da će se, vjerovatno, oprostiti od reprezentativnog dresa, a Kodro o tome još ne zna ništa.

- Vjerujte, nama, igračima, ništa nije rekao. To je samo njegova odluka. Svakako da je Vedo mnogo zadužio bh. reprezentaciju svojim golovima. Sjajan je igrač i mislim da nam još može biti od pomoći. Kako god, on najbolje zna – rekao je Kodro.

Kenanov otac, legendarni Meho Kodro kandidat je za novog selektora Bosne i Hercegovine. Upitali smo Kenana za njegov komentar.

- Iskreno, ne pratim previše sva ta dešavanja u vezi s novim selektorom. Šta se desi, neka se desi. Znam da je moj tata jedan od kandidata za novog selektora i to me ne čudi, dobar je trener. Nije moje da mislim o novom selektoru, moje je da mislim o igrama – rekao je Kodro.

A da li njegove igre za Majnc uživo posmatra otac Meho?

- Još me nijednom nije gledao uživo u dresu Majnca. Nažalost, on je trener Serveta i skoro sve utakmice nam se poklapaju tako da ne može teoretski da prisustvuje na tribinama i da me gleda. Svakako, čujemo se telefonom i veoma cijenim svaku njegovu kritiku – rekao je Kodro.

Jedan cilj 

Na kraju razgovora, Kodro je poručio da će, ko god bude novi selektor BiH, imati cilj da nas odvede na Euro.

- Reprezentacija BiH dobila je u proteklom periodu nekoliko novih, mladih igrača, koji su pokazali potencijal. Ko god bude selektor, svi zajedno se moramo boriti i ostvariti cilj, a to je plasman na Euro, kad se već nismo plasirali na Mundijal – rekao je Kodro.

Lijepa je Rajna, ali Neretva je Neretva 

Kenan Kodro se za punih pet mjeseci, koliko je stanovnik Majnca, navikao na njemački mentalitet i uživa u životu u Majncu.

- Majnc je prelijep gradić, sličan San Sebastijanu. Lijepo je navečer šetati pored Rajne, ali Neretva je Neretva, nju ništa ne može zamijeniti. Ovdje živim sa sestrom. Iskoristit ću ovu pauzu u šampionatu da skoknem do Španije, da posjetim rodbinu i prijatelje, a onda, jedva čekam novo slobodno virjeme da dođem u svoj Mostar – rekao je Kodro.

Veliko je kad je naš čovjek direktor Bajerna

Osvrnuo se Kenan Kodro i na nedavno imenovanje Hasana Salihamidžića za sportskog direktora bavarskog diva Bajerna. Golema je to stvar za BiH, smatra Kodro.

- Ta je pozicija kod Nijemaca izuzetno cijenjena. Ta funkcija je obično namijenjena legendama. Sad zamislite šta znači kad je jedan Bosanac i Hercegovac sportski direktor jednog od najboljih klubova na svijetu. Velika je to stvar, vjerujte – kazao je Kodro.

Brojke

24

godine ima Kenan

5

nastupa za Majnc

4

puta nosio je dres s državnim grbom

1

gol za reprezentaciju BiH

3

miliona eura tržišna je vrijednost bh. napadača

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.