NOGOMET

Sep Blater optužen za seksualno uznemiravanje

Agencije

11.11.2017

Nogometna reprezentativka SAD Houp Solo (Hope) optužila je nekadašnjeg najmoćnijeg čovjeka u svijetu nogometa Sepa Blatera (Sepp Blatter) za seksualno uznemiravanje.

Golmanica SAD-a tvrdi da se incident dogodio 2013. godine na dodjeli nagrada u organizaciji FIFA-e, samo nekoliko momenata prije nego se popela na binu da uruči nagradu prijateljici i saigračici Ebi Vambah (Abby Wambach).

- Sep Blater me uhvatio za zadnjicu... Bila sam u šoku. Potpuno. Ali, brzo sam morala da se 'saberem' jer sam dodjeljivala nagradu prijateljici i morala sam na to da se skoncentrišem. Nisam ga vidjela nakon toga i zato mi je žao, zato što nisam imala priliku da mu kažem 'nemoj nikada više da si me dotakao - objasnila je Solo za portugalski "Ekspreso".

U posljednjih nekoliko sedmica, brojne javne ličnosti su optužene za seksualno uznemiravanje, a sve je počelo od skandala u Holivudu, gdje je jedan od najmoćnijih producenata Harvi Vajnstajn (Harvey Weinstein) optužen za seksualno zlostavljanje.

Solo, koja je s reprezentacijom SAD osvojila Svjetsko prvenstvo i dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, tvrdi da je u ženskom nogometu često nailazila na takve situacije.

- Nije samo Holivud u pitanju... Viđala sam to kroz čitavu karijeru. Djevojke na koledžima se zabavljaju i udaju za svoje trenere... Ima i nepristojnih komentara, dodirivanja... Ne znam zašto niko ne govori o tome. Voljela bih da i druge žene, pogotovo u fudbalu, ispričaju svoja iskustva - izjavila je Solo.

Blater je bio na čelu FIFA-e punih 17 godina, sve do 2015. godine, kada je morao da se povuče zbog korupcionaške afere.

Tokom tih 17 godina na čelu FIFA-e, Blater je nekoliko puta kritikovan zbog seksističkih izjava, poput one 2004. godine, kada je rekao da bi "nogometašice morale da nose tijesne šorceve, kao što nose u odbojci, kako bi zainteresovale mušku publiku".

Na optužbe nogometašice iz SAD, kratko je poručio: "Gluposti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.