NOGOMET

Hrvatska postala sedma evropska fudbalska sila

Avaz.ba

13.11.2017

U klupskom fudbalu, to su lige šestice. Najjače na svijetu. Hrvatska je miljama daleko, prije svega po infrastrukturi, a onda po kvaliteti klubova.

Ali kada je reprezentacija u pitanju, Hrvatska je sedma evropska sila!

I dok mnogi podcjenjuju plasman na veliko takmičenje, koliki je samo to uspjeh pokazuje i ova činjenica: Hrvatska je od samostalnosti izborila deset od 12 mogućih velikih takmičenja.

U tom periodu, od Eura 1996., svih 12 uhvatila je kroz kvalifikacije samo Španija, a na svima su bili i Francuska i Njemačka, ali na jednom od tih kao domaćini. Po 11 ih imaju Engleska (jednom domaćin), Italija i Portugal (jednom domaćin), a onda je tu Hrvatska s briljantnih deset od 12!

Iza? Holandija ima devet, od čega je jednom bila domaćin, Rusija i Švicarska po osam, također svaka po jednom kao domaćin, pa Češka, Danska i Švedska sa po sedam, Belgija i Poljska bili su na po šest, Grčka, Rumunija, Srbija (računajući i zajedno s Crnom Gorom) i Turska po pet, potom Austrija, Bugarska, R. Irska, Slovenija i Ukrajina po triput, Island, Norveška, Slovačka i Škotska po dvaput, te Albanija, BiH, S. Irska, Latvija, Mađarska i Vels po jednom.

Hrvatska je, također, od šest puta koliko je igrala kvalifikacije, pet puta izborila SP. Od 1998., na svakom su bili Argentina, Brazil, Engleska, Francuska, Japan, J. Koreja, Meksiko, Njemačka i Španija, dok po pet nastupa imaju Hrvatska, Italija (može izboriti šesti), Nigerija, Portugal i SAD, piše goal.com.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.