NOGOMET

Mirnes Bešić za Avaz.ba: Kvalitet i talent su na našoj strani, ali infrastruktura je bolja u Kuvajtu

Bešić: Uslovi za rad u Kuvajtu su fantastični

Razgovarao: N. KREŠTALICA

17.11.2017

Sve veći broj bh. trenera u posljednje vrijeme dobiva pozive za rad u inostranstvu. To je bio slučaj i sa Mirnesom Bešićem, mladim bh. trenerom koji radi u Kuvajtu za tamošnji klub Al-Fahahel. 

Bešić je za portal Avaz.ba govorio o svojoj dosadašnjoj karijeri, trenerskoj edukaciji te planovima za budućnost.


Temeprature i do 50 stepeni

- U Kuvajt sam došao na poziv prijatelja Gorana Brbore. On je već četiri godine ovdje i obavlja poziciju asistenta u prvom timu. Goran mi je rekao sve najbolje o klubu, o njihovim planovima za budućnost, a želio sam steći novo i iskustvo u svojoj karijeri - rekao je Bešić na početku našeg razgovora. 

Ovaj mladi trener radio je prethodne dvije godine u Omladisnkom pogonu FK Željezničar, a kaže da mu se bilo teško privići na klimatske razlike u našoj zemlji i u Kuvajtu.

- Vrijeme mi je bilo najveći "neprijatelj" u mojoj adaptaciji jer je nemoguće tokom dana boraviti vani na temperaturi od 50-ak stepeni. Ipak, većih problema nije bilo. U Al-Fahahelu je pet trenera iz Bosne i Hercegovine. Osim Gorana Brbore tu su Edin Džebo koji radi sa U-19 selekcijom, Edin Bećar sa U-17, Aldin Banjić sa U-13 te ja sa U-15 selekcijom. S obzirom na to, mnogo je lakše raditi i prenositi svoje znanje na dječake - rekao je.

Država pomaže razvoj

Mladi bh. trener uporedio je kvalitet nogometa i infrastrukturu u Bosni i Hercegovini i u Kuvajtu.

- Ovdje se dosta radi na poboljšanju kvalitete fudbala, kako u klubovima, tako i u Savezu. Upravo za dva dana idemo na predavanja u nogometni Savez koje su oni napravili za trenere sa UEFA „A“ licencom. Zapošljavaju mnogo trenera iz Evrope, a šef stručnog štaba u našem klubu je Španac Migel Kariljero Gonzalez (Miguel Carrilero) koji je igrao u Rajo Valjekanu sa našim Elvirom Bolićem - kazao je.

Kvalitet i talent su na našoj strani, ali infrastruktura je bolja u Kuvajtu, kaže naš sagovornik.

- Kvalitet je sigurno bolji u Bosni. Radio sam u najvećem klubu u BiH (FK Željezničar) s istom generacijom s kojom radim i ovdje. Naša djeca su talentiranija, ali djeca u Kuvajtu imaju dosta bolje uslove za rad. Ovdje svaki klub ima svoj kamp sa tri-četiri terena, teretanu, bazen i to sve finansira država - dodao je.


Bh. trener na treningu sa svojom U-15 selekcijom

Bešić je svjestan da je u modernom fudbalu trenerska edukacija krucijalna za daljni napredak i tome je posvetio dosta pažnje, truda i vremena.

- Završio sam B i A UEFA licencu i nadam se da ću ubrzo upisati i PRO program. Također, na FASTO-u u Sarajevu sam dosta toga naučio. Svako dodatno obrazovanje je uvijek dobro došlo, od učenja jezika do rada na računaru. Ja se trudim da svaki dan naučim nešto novo - kaže Bešić.

Bh. trener sa adresom u Kuvajtu kazao je kako ne razmišlja previše gdje će nastaviti karijeru, ali je kazao da je svoj san ispunio na Grbavici trenirajući dječake u Omladinskom pogonu što mu je oduvijek bio san.

U kontaktu sa bivšim kolegama

Mirnes Bešić je udaljen hiljade kilometara od Grbavice i Željezničara, ali kaže da pomno prati svaku utakmicu, kako seniora tako i juniora. Također, poželio je sreću igračima Omera Joldića u predstojećoj revanš utakmici Omladinske Lige prvaka protiv zagrebačke Lokomotive.

- Gledao sam utakmicu iz Zagreba i prava je šteta sto nismo pobijedili, ali sam siguran da će momci u revanšu ostvariti prolazak dalje. Stalno sam u kontaktu sa kolegama iz Omladinskog pogona i znam je da je veoma dobra atmosfera, da svi predano rade od samog početka Omladinske Lige prvaka. Njihovi rezultati nisu iznenađenje - zaključio je Bešić.

Na kraju razgovora, trener u Omladinskom pogonu kuvajtskog Al-Fahahela rekao je da mu nedostaje njegova porodica, ali da je svakodnevno u kontaktu s njima putem interneta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.