NOGOMET

Tužna sportska priča: Igrači gladni, navijači im kuhaju

N1

22.11.2017

Vjerovatno ste čuli za tim Luch Energia - tim iz Rusije koji je godinama prvoligašima i favoritima zadavao glavobolje.

Ekipa Lucha bila je prvoligaš, a prije nekoliko godina postojala je i priča da se cijela ruska liga urotila - samo da ih izbace iz najvišeg ranga, piše N1.

Razlog je jednostavan, i vjerovali ili ne - geografske prirode. Naime, ovaj tim je iz Vladivostoka, grada koji je doslovno "na rubu svijeta", tačnije na granici sa Japanom.

Oni koji prate ovu ligu - znaju da Luch svoje mečeve igra u ranim jutarnjim satima po našem vremenu.

U Rusiji su timovi znali 'gunđati' da Luch treba da igra japansku J Ligu, ali su ovi bili uporni i godinama su se držali među elitom.

Sada se nalaze u velikim finansijskim problemima, prijeti im gašenje, klub nema novca, igrači su izbačeni iz stanova i bukvalno nemaju šta da jedu.

Sportske.net prenose da igrači Luch Energie žive u klupskom trening centru, a navijači dolaze svakodnevno i kuhaju im hranu.

"Umorni smo od svega, ne možemo živjeti ovako. Klub nema novca, na utakmice u gostima stižemo 30 minuta pred početak", kazao je veznjak Malaka.

Navijači im kuhaju supu, a povremeno - nema dovoljno tanjira, pa moraju da čekaju na red. Pomoć im je obećao i Andrej Tarasenko - ali ona ne stiže.

Klub je na dnu tabele, ispali su iz druge lige prošle sezone - ali su ostali jer FK Chita nije podnijela dokumentaciju. To je Luchu stvorilo velike probleme, jer bi im ispadanje u treću regionalnu ligu smanjio troškove.

Međutim - pored jako složene i teške situacije, u ekipi se dešavaju čudne stvari. U posljednja dva meča, Luch je 'poklon kladioničarima'. Naime, protiv Dinama su na poluvremenu vodili sa 2:0, da bi nakon 90. minuta izgubili sa 3:2.

Igrali su i sa Tjummenom, gubili su na poluvremenu sa 2:0, a pobijedili sa 4:2. Kladioničarskim rječnikom - iz dva u jedan.

Za gladne igrače to ništa ne mora da znači, ali ovakve stvari možda i nisu neočekivane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.