NOGOMET

Mirsad Baljić, legendarni lijevi bek ekipe s Grbavice, za "Dnevni avaz": Ma, mi smo njih redovno razbijali

Baljić: Devet sezona nosio dres Željezničara

A. MIZDRAK

24.11.2017

Mirsad Baljić odrastao je na Grbavici i igrao u generaciji koja je sredinom osamdesetih, pod trenerskom palicom Ivice Osima, stigla do polufinala Kupa UEFA.  

Punih devet sezona ordinirao je uz lijevu aut-liniju Željezničara.

Trema i naboj

Trenutno živi i radi u Švicarskoj, a s dosta pažnje prati igre svog bivšeg kluba. Vjeruje da će njegov voljeni tim u nedjelju (13 sati) biti uspješniji u derbiju protiv gradskog rivala Sarajeva.

- Derbi k’o derbi, uvijek ima pozitivne treme i naboja. To je, zaista, fascinantno, kakva atmosfera vlada u Sarajevu uoči derbija. Pobjednici će u nedjelju nakon utakmice imati feštu, a oni koji izgube, zatvorit će se u kuću i deset dana neće nigdje izlaziti. Tako je to kad se igra sarajevski derbi – kazao je Baljić za “Dnevni avaz”.

O derbijima koji su se igrali osamdesetih godina, Baljić kaže da su kvalitetom daleko iznad ovih današnjih.

- Ma, to se ne može porediti. Sjećam se da smo u ono moje vrijeme redovno razbijali Sarajevo. Mislim da smo tada pobijedili Sarajevo šest-sedam puta. Postigao sam na derbijima tri gola i, vjerujte, taj osjećaj se ne može opisati. Obično si nekoliko dana poslije glavna faca u gradu na Miljacki – kazao je Baljić.

Legendarni nogometaš Željezničara kao glavni adut Sarajeva u nedjeljnom derbiju smatra trenera bordo tima Husrefa Musemića.

Pet pobjeda

- Musemić je sjajan stručnjak. Koga god je vodio, bilježio je fantastične rezultate. Vidim da je sada uvezao pet pobjeda i njega me je, pravo da vam kažem, najviše strah u nedjelju. Ipak, vjerujem da će moj Željo slaviti sa 3:2 i da će na kraju šampionata osvojiti titulu. Najveća snaga Željezničara su kolektiv i zajedništvo. Od prvog do posljednjeg igrača, svi dišu kao jedan i žele pobjedu – kazao je Baljić.

Izmislio “bicikl”

Kako kaže Mirsad Baljić, on je jedan od prvih igrača na svijetu koji je počeo koristiti čuveni dribling “bicikl”.

- Mislim da sam ja izmislio čuveni “bicikl”. Brazilac Ronaldo ga je, također, sjajno radio, ali ja sam to nadogradio i usavršio u odnosu na njega i savršeno mi je palilo. U derbijima protiv Sarajeva to mi je nekoliko puta prolazilo, bilo je smijeha i šale na račun defanzivaca bordo tima. Faruk Hadžibegić nije znao gdje se nalazi kad ja uradim “bicikl”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.