NOGOMET

Robert Prosinečki za "Avaz": Plaća nije prioritet!

Prosinečki: Tokom impresivne karijere nosio dresove tri evropska prvaka (Crvena zvezda, Real Madrid i Barcelona)

Razgovarao: Adis MIZDRAK

25.11.2017

Legendarni Robert Prosinečki okončao je avanturu s nogometnom reprezentacijom Azerbejdžana. Veliki Žuti nije produžio ugovor s reprezentacijom s kojom je kao selektor napravio pomak.

Azerbejdžanci nikada prije njegovog dolaska nisu uvezali dvije utakmice da nisu bili poraženi.



Zajednički jezik

Ipak, kako stvari stoje, Prosinečki neće dugo biti bez posla. Ponuda je napretek, kako klupskih, tako i reprezentativnih. Prosinečkog, koji je u karijeri nastupao za čak tri evropska prvaka (Crvena zvezda, Real Madrid, Barcelona), na čelu svoje reprezentacije žele Srbijanci, Slovenci i Bosanci i Hercegovici.  

Tim povodom, Robi će se sutra vratiti u Zagreb, a naredne sedmice će put Sarajeva, gdje će obaviti razgovore s čelnicima Nogometnog saveza BiH. Kako je u intervjuu za naš list kazao Prosinečki, nema ništa protiv toga da na užarenoj klupi “Zmajeva” naslijedi Mehmeda Baždarevića.

Kontaktirali su Vas iz NSBiH. Jeste li spremni da preuzmete našu selekciju?

- Iduće sedmice ću, vjerovatno, u Sarajevu obaviti razgovore s ljudima iz NSBiH. Zvali su me, pričali smo, doći ću i vidjet ćemo hoćemo li pronaći zajednički jezik.

Kakve su u procentima šanse da naslijedite Baždarevića?

- Zaista ne znam ništa. Uopće nisam upućen, ne znam jesam li ja jedini kandidat i ko je još u konkurenciji. To ću sve pitati ljude iz NSBiH na licu mjesta. Vjerovatno nisam ja jedini koji želi da sjedne na klupu bh. selekcije.

Kada je potencijalni angažman u reprezentaciji BiH u pitanju, velika prepreka mogla bi biti plaća. U Azerbejdžanu Vam je za novi ugovor ponuđeno 1,5 miliona eura. Iz NSBiH bi Vam ponudili godišnju plaću od 180.000 eura. Je li to premalo za Vas?

- S ljudima iz NSBiH nisam pričao u uvjetima. Kad dođe vrijeme, pričat ćemo o tome. Da se ne lažemo, svi rade za plaću, ali vjerujte, nije mi prioritet plaća, to je u drugom planu. Opet kažem, dolazim u BiH da se dogovaramo.

Koliki bi Vam bio izazov, kao nogometnom stručnjaku, da preuzmete selekciju BiH?

- Za svakog trenera to je veliki izazov, ali i odgovornost. Znam šta ta reprezentacija znači narodu u vašoj zemlji.

Ogroman kvalitet

Nismo se plasirali na Mundijal u Rusiji naredne godine. Jesmo li morali?

- Bosna i Hercegovina ima ogroman kvalitet. Neću ja sad izmišljati toplu vodu. Svi dobro znaju kakve BiH ima igrače. Većina ih igra u najboljim evropskim klubovima. Mislim da je BiH morala igrati na Mundijalu. Ko god da bude novi selektor, imat će obavezu da BiH odvede na sljedeće veliko takmičenje.

Sarajevo? Divna sjećanja

Dugo niste bili u Sarajevu, radujete li se skorašnjoj posjeti gradu na Miljacki?

- U Sarajevu sam posljednji put bio u avgustu 2007. godine, kada su Bosna i Hercegovina i Hrvatska igrale prijateljsku utakmicu. Tada sam bio pomoćnik tadašnjeg selektora Hrvatske Slavena Bilića. Zaista volim taj grad i u divnom mi je sjećanju kada sam sa Crvenom zvezdom gostovao Željezničaru i Sarajevu.

Koža puna tetovaža

Veliki ste ljubitelj tetovaža.

- Imam istetovirano mnogo familijarnih simbola. Jednom kad počneš, nastavljaš. Počeo sam još kad sam bio igrač tako da sad već razmišljam koja je sljedeća. Kod prosječnog čovjeka asocijacije mogu biti negativne.

Odbio Slovence

Spominjali ste se i kao nasljednik Srečka Kataneca na klupi Slovenije. Jeste li obavili razgovore s njihovim Savezom?

- Nema ništa od mog angažmana na klupi reprezentacije Slovenije. Nedavno smo pričali i nisam se dogovorio sa Slovencima.

Brojke

  • 48  godina ima Prosinečki 
  • 2014.  godine Robert je imenovan za selektora Azerbejdžana 
  • 21  utakmicu vodio je Azerbejdžan 
  • 5  pobjeda 
  • 6  remija 
  • 10  poraza 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.