NOGOMET

Uoči posljednjeg kola Lige prvaka: Još se čeka osam klubova, velikanima prijeti ispadanje

Avaz.ba

5.12.2017

Uoči posljednjih 90 minuta takmičenja po grupama Lige prvaka još je osam praznih mjesta za plasman u osminu finala. 

Barselona, Bajern Minhen, Bešiktaš, Čelzi, Mančester Siti, PSG, Real Madrid i Totenhem osigurali su plasman među 16 najboljih, a za preostalih osam viza borit će se čak 14 klubova što nam u zadnjem kolu osigurava pravu dramu.

U igri za prolaz su još Atletiko Madrid, Basel, CSKA Moskva, Juventus, Lajpcig, Liverpul, Mančester Junajted, Napoli, Porto, Roma, Sevilja, Šahtar, Spartak Moskva i Sporting.

Uoči zadnjeg kola Mančester Junajted je u najboljoj poziciji i praktički samo teorija izbacuje Junajted iz osmine finala. Tim sa Old Traforda vodi na tabeli s 12 bodova, tri više od Bazela i CSKA, dok je Benfika bez bodova otpala iz svih kombinacija. Crvenim vragovima za osvajanje prvog mjesta treba barem bod na Old Trafordu protiv CSKA. dam razlike od ruskog sastava.

Basel ide dalje ukoliko ostvari bolji rezultat od CSKA-a, ili barem identičan, jer su Švicarci bolji u međusobnom srazu. U najtežoj poziciji su Rusi koji moraju osvojiti bod više od Basela kako bi bili bolji od Švicaraca.

U skupini B PSG i Bajern su prošli dalje i u međusobnom susretu u Minhenu borit će se za 'jedinicu'. PSG ima tri boda više i u prvom susretu pobijedio je Bajern 3-0, a u slučaju istog broja bodova gledaju se međusobni ogledi.

U drugom susretu Seltik i Anderlegt će se u Glazgovu boriti za plasman u Evropsku ligu. Škoti imaju tri boda više i u prvom susretu pobijedili su u Briselu 3-0. Dakle, Belgijanci na Seltik Parku moraju pobijediti s najmanje tri gola razlike kako bi europsku priču nastavili u Europskoj ligi.

U grupi C dalje sigurno ide Čelzi (10), a za još jedno mjesto borit će se Roma (8) i Atletiko Madrid (6). Karabag ima dva boda i otpao je iz svih kombinacija.

Roma je u velikoj prednosti u odnosu na Atletiko jer u zadnjem kolu na svom Olimpiku igra protiv Karabaga i treba pobjedu. Talijani mogu dalje i u slučaju da Atletiko ne pobijedi u Londonu. Čelzi pobjedom protiv Atletika osigurava prvo mjesto.

Barselona je osigurala prvo mjesto u grupi i zadnje kolo protiv Sportinga može odraditi bez stresa. Za broj dva borit će se Juve i Sporting. Talijani imaju bod više i bolji su u međusobnom susretu. Dakle, Sporting mora pobijediti na Camp Nou i nadati se da Juventus neće osvojiti tri boda u Pireju protiv Oljmpiakosa koji igra posljednjih evropskih 90 minuta ove sezone.

U grupi E je najveća drama jer tri kluba mogu dalje - Liverpul (9), Sevilja (8) i Spartak (6). Maribor je otpao (2).

U najtežoj poziciji je Spartak kojeg dalje vodi samo pobjeda protiv Liverpula na Enfildu. U tom slučaju Rusi bi bili bolji od Redsa bez obzira na utakmicu Maribor - Sevilja. Španci odlučuju sami o svojoj sudbini. Pobjeda ih sigurno vodi u osminu finala, a bod bi im bio dovoljan u slučaju da Spartak ne pobijedi u Liverpulu.

Mančester Siti osigurao je plasman u osminu finala kao pobjednik grupe, a za drugo mjesto bore se Šahtar i Napoli. Ukrajinci imaju tri voda više, ali u zadnjem kolu gostuju kod Sitija, dok Talijani putuju u Roterdam na noge Feyenordu.

Šahtaru je dovoljan bod, dok Napoli mora slaviti na De Kupu i nadati se pobjedi engleskog tima. Tada bi Napoli bodovno dostigao Šahtar i plasirao se dalje jer je bolji u međusobnom skoru. Holandski tim je nakon pet kola jedina ekipa uz Benfiku koji nema niti jedan bod.

U grupi G Bešiktaš je kolo prije kraja osigurao broj 1, a Monako se oprašta od Europe. Za drugo mjesto bore se Porto i RB Lajpcig. Oba sastava imaju po sedam bodova, a u međusobnom srazu su bolji Portugalci.

Njemački doprvak može do osmine finala jedino ako u zadnjem kolu osvoji više bodova od Porta. U posljednjem kolu Lajpcig dočekuje Bešiktaš, dok će Porto na svom travnjaku ugostiti Monako.

U grupi H prvo mjesto osigurao je Totenhem, dok je drugo mjesto zauzeo Real Madrid. Nepoznanica je tek ko će u Evropsku ligu, Borusia Dortmund ili APOEL.

Oba tima imaju po dva boda, a njihove međusobne utakmice završile su rezultatom 1-1. Međutim, Borusija ima bolju ukupnu razliku pogodaka, pa APOEL u zadnjem kolu mora dohvatiti barem bod više od njemačkog tima. U posljednjem kolu igrat će Real i Borusija te Totenhem i APOEL.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.