NOGOMET

Misimović zadužen za Eriksona, i dalje se čeka Terimov odgovor

Erikson: Male šanse da sjedne na klupu BiH

Piše: M. T.

14.12.2017

Riječi koje je proslavljeni trener Sven-Goran Erikson izrekao švedskim medijima, kojima je jasno dao do znanja da je zainteresiran za upražnjeno mjesto selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, snažno su odjeknule u našoj javnosti, ali je svako ko je imalo razmislio o tome, zaključio kako je scena nekadašnjeg engleskog selektora na našoj klupi prilično nezamisliva.  

Mada je u posljednje vrijeme bez posla, Erikson je veliko, ali i skupo trenersko ime, naročito za naše uvjete. U Šenzenu, posljednjem klubu koji je vodio, imao je godišnju plaću od skoro devet miliona KM. Kolike su šanse da se s njim dogovori nešto, nije teško procijeniti.

Bez posla

- Dobili smo e-mail od Eriksonovog menadžera, u kojem je naglašeno da je on bez posla i da bi mogao biti zainteresiran za ovaj angažman. Sada je, zaista, teško reći da li bi od toga nešto moglo biti – rekao nam je član Komisije za prijedlog kandidata za selektora Sead Kajtaz.

Kako saznajemo, s Eriksonom bi kontakt trebao pokušati ostvariti Zvjezdan Misimović, koji je, zajedno s Kajtazom, od sjednice Izvršnog odbora NSBiH u novembru, najviše angažiran u kontaktima sa potencijalnim kandidatima.

Osim Eriksona, aktuelan je i Fatih Terim. Prije sedam dana, turski stručnjak je Kajtazu i Misimoviću, nakon obavljenih razgovora u Istanbulu, poručio kako će ih obavijestiti o svojoj odluci u narednih nekoliko dana. No, tih nekoliko dana otegnulo se na sedmicu.

Privatne obaveze

- Trebao je odgovoriti u utorak, ali zbog nekih svojih privatnih obaveza, nije to učinio. I dalje čekamo šta će nam javiti – dodao je Kajtaz.

Komisija nema još mnogo vremena da utvrdi novi prijedlog kandidata. Prema trenutnoj situaciji, na njenoj narednoj sjednici, koja je zakazana za 21. decembar, fokus će biti na tri trenera koja, za sada, dolaze u razmatranje, a to su Amar Osim, Robert Prosinečki i Dragan Okuka. Kako vrijeme odmiče, sve su manje šanse da se u igru uključi neko četvrti.

Veliki broj trofeja  

Sven-Goran Erikson (Eriksson) nije bio kakvo fudbalsko ime, ali trenersko svakako jeste. Dugi niz klubova koje je vodio čine Geteborg, Benfika, Roma, Fiorentina, Lacio, Mančester siti, Lester, Guanžu, Šangaj i Šenzen, a bio je na kormilu selekcija Engeske, Meksika i Obale Slonovače.

S Geteborgom je osvojio titulu prvaka Švedske, dva naslov Kupa i jedan trofej Kupa UEFA, s Benfikom je bio prvak tri puta, s Romom i Sampdorijom se dočepao Kupa Italije, dok je s Laciom osvojio naslov prvaka Italije, dva trofeja državnog kupa, Kup pobjednika kupova, Kup UEFA i Superkup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.