NOGOMET

Novi selektor "Zmajeva" imat će plaću 30.000 KM, ali tajna je u "bonusu"

Piše: A. S.

19.12.2017

Novi selektor Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine imat će mjesečnu plaću od 30.000 maraka, što na godišnjem nivou iznosi 360.000 KM, bez bonusa i stimulacija koje donosi pozicija stratega u A timu. 

Identičnu plaću od 30.000 KM imao je i posljednji selektor naše reprezentacije Mehmed Baždarević.

Neformalni razgovori

Prilikom nedavnog susreta s čelnicima Nogometnog saveza BiH, imali smo priliku razgovarati sa prvim operativcem Saveza, generalnim sekretarom Jasminom Bakovićem, koji je, onako, u neformalnom razgovoru, s novinarima želio opipati naš puls u pogledu izbora selektora. 

Zanimljivo, skoro svaki od pripadnika "sedme sile" imao je svog favorita, jer se i u prošli petak znalo da su Robert Prosinečki, Amar Osim, te Fatih Terim i Sven Goran Erikson (Eriksson) četiri najveća kandidata na nasljednika Baždarevića. 

Najviše smo se zadržali u razgovoru o mogućnostima dolaska Terima na klupu "Zmajeva". Evidentno je da NSBiH iskusnom turskom strručnjaku ne može ponuditi nešto bolje uvjete od onih kojih je imao Baždarević, možda cifra može dosegnuti broj od 50 do 70 hiljada maraka mjesečno, ali ono što Terimu može biti motivacija je "bonus".

Upravo ta riječ je i zagolicala Terima, koji je čelnicima NSBiH poslao e-mail, u kojem im je napisao da je "zainteresiran za funkciju selektora i da u vezi preuzimanja Zmajeva želi razgovarati na višem nivou".

Taj viši nivo su čelnici NSBiH, s kojim bi Terim upravo razgovarao o "bonusu". Tu je kvaka, što nam je potvrdio i sam Baković. Naime, NSBiH ne može Terimu dati mjesečnu plaću 300.000 eura, koliku je imao od Torske nogometne federacije, ali može bonus za plasman na Euro. 

Vjerujemo da bi jedna od banaka, a koja je sponzor NSBiH, pristala da izdvoji milion eura selektoru za nagradu na plasman na Euro, bez obzira na to da li se radi o Terimu ili Eriksonu. U oba slučaja, NSBiH bi mogao osigurati čvrste garancije da se taj bonus selektoru isplati. 

Izvršni odbor

U svakom slučaju bit će zanimljivo narednih dana, a možda ćemo Mešinog nasljednika dobiti već  22. decembra, kada bi se na Izvršnom odboru bh. kuće nogometa trebalo raspravljati o novom selektoru. 

U slučaju izbora, prve aktivnosti selektora "Zmajeva" očekuju se u januaru. Mini-turneja po Sjedinjenim Američkim Državama i utakmice protiv SAD i Meksika. U slučaju da selektor ne bude izabran, put Amerike će aktuelni selektor mlade U-21 reprezentacije Vinko Marinović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.