Foto: Reprezentacija BiH: Još se čeka imenovanje novog stratega

NSBiH

Izvršni odbor danas u Zenici: ''Zmajevi'' i dalje bez selektora?

Autor: M. TANOVIĆ
22.12.2017 10:03
A
A
A

Nakon neuspjelog pokušaja 16. novembra, članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će na novoj sjednici u Trening-centru reprezentacije BiH u Zenici ponovo raspravljati o izboru selektora našeg državnog tima.  

Prošli put se očekivalo da članovi bh. nogometne vlade, na prijedlog Stručne komisije NSBiH za izbor selektora, usvoje prijedlog o imenovanju Mehe Kodre, koji je uoči sjednice dobio blagu prednost u odnosu na Amara Osima. No, voljom delegacije iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, koja taj prijedlog nije podržala, sve je prolongirano da bi sada, više od mjesec poslije, izbor selektora bio doveden do stanja potpune neizvjesnosti.

Nema favorita

Kodro se, kao što znamo, povukao iz utrke, ne želeći kompromitirati posao na klupi švicarskog Serveta, ali je kandidata, kao i polukandidata, čija su se imena proteklih sedmica provlačila kroz javnost, dovoljno da se konstatira da favorita trenutno nema. A i da ima… sjetimo se šta je bilo s Kodrom - ništa.

- Imali smo u proteklom periodu dosta razgovora s raznim trenerskim imenima. Dojmove ćemo prenijeti članovima Izvršnog odbora pa ćemo vidjeti kako će se dalje stvari odvijati. Zaista je teško reći šta bi se moglo desiti – kaže nam Sead Kajtaz, član Stručne komisije NSBiH, koja je jučer održala posljednju sjednicu na kojoj su se sumirali dojmovi s razgovora obavljenih u toku proteklog mjeseca.


  • Sofrenić: Nismo ničim stisnuti
    Sofrenić: Nismo ničim stisnuti

Zanimljivo je da su se u proteklom periodu skoro svi oni koji su uključeni u proces izbora, slagali u jednom – zašto žuriti? Sudeći prema svemu što se dešava, lako je zaključiti ni danas neće biti da žurbe.

Aktivnosti Komisije

- Naravno, svašta se može desiti, ali ne vjerujem da ćemo danas donijeti konačnu odluku. Razgovore ćemo bazirati na aktivnostima koje je obavljala Stručna komisija. Obavili su dosta razgovora i moja su očekivanja da ćemo, na osnovu njihovih zapažanja i zaključaka, izabrati dva ili tri imena s kojima ćemo ići u ozbiljnije razgovore.

Ničim nismo stisnuti, jer čak i u slučaju da ne izaberemo selektora do kraja januara, reprezentaciju na dvije prijateljske utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama može voditi neki od stručnjaka koji su angažirani u mlađim selekcijama. Moj je stav da je najvažnije da dođemo do rješenja koje će zadovoljiti sve – rekao nam je potpredsjednik NSBiH Milorad Sofrenić.

Neki hoće, neki zainteresirani

Ko se do sada nametnuo za kandidata? Među onima koji će rado raditi su Amar Osim i Dragan Okuka, oni koji su zainteresirani, ali s kojima se treba napraviti novi korak u pregovorima, su Sven-Goran Erikson i Robert Prosinečki, koji su bez posla, dok je situacija s Fatihom Terimom nejasna.

Ostali? Za sada, teško da može biti novih imena koja se mogu svrstati među kandidate.

Oštrije kazne za politički motivirane orgije

Današnja sjednica bit će zanimljiva ne samo zbog nastavka razgovora o izboru selektora, već zbog još jedne važne teme.

Nakon posljednjih incidenata na tribinama premijerligaških stadiona i slavljenja osuđenih ratnih zločinaca, Pravni komitet NSBiH pripremio je prijedlog izmjena Disciplinskog pravilnika kako bi se takvi ispadi sankcionirali strožije.

- Prema postojećem Pravilniku, mi za ovakve stvari možemo izricati samo novčane kazne. Nakon posljednje sjednice Disciplinske komisije, odlučili smo pokrenuti inicijativu da se to promijeni kako bismo ubuduće imali i mogućnost da zatvaramo tribine stadiona – kaže predsjednik Disciplinske komisije NSBiH Nermin Kljajić.