NOGOMET

Podsticaj rodnoj ravnopravnosti: U Vogošći nogomet igraju i djevojčice

Utakmica odigrana u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ u Vogošći

Piše: F. M.

4.1.2018

Ženski fudbal u Bosni i Hercegovini privlači sve veći broj djevojčica, ali mogućnosti za ozbiljno bavljenje ovim sportom ima veoma malo, pa je projekt Udruženja „Nova žena“ iz Semizovca djevojčicama sa područja općina Vogošća i Ilijaš jedinstvena prilika da naprave prve korake u fudbalu prema kojem osjećaju strast jednako kao i dječaci.  

To je najbolje pokazala utakmica koja je odigrana u Sportskoj dvorani „Amel Bečković“ u Vogošći,  u okviru projekta „Podsticaj rodnoj ravnopravnosti kroz promociju ženskog fudbala u malim sredinama“, a na kojoj su djevojčice iz Vogošće i Semizovca, te dječaci iz NK „Novi Grad“ Sarajevo igrali meč za ravnopravnost. 

Učenici Osnovne škole „Zahid Baručija“ iz Vogošće svojim odličnim navijanjem podržali su oba tima. 

Podršku projektu, ali i djevojčicama koje vole fudbal, svojom maestralnom igrom pružila je i bh. reprezentativka Marina Lukić, koja je također iz Semizovca, a trenutno igra za ŽNK „Iskra“ Bugojno.

Tim povodom predsjednica Udruženja „Nova žena“ Daliborka Nikolić je zahvalila svima, a posebno francuskoj fondaciji „Mediteranska žena“ iz Pariza koja je finansirala ovaj projekat, te Federalnom ministarstvu kulture i sporta, i Općini Vogošća, koji su takođe podržali ovaj projekat, te poručila da je fudbal odličan komunikacioni kanal za izgradnju ravnopravnosti u društvu, te da se ista mora graditi zajedno.

- Zbog ove spoznaje negdje od polovine projekta u aktivnosti su uključeni i dječaci, a projekti se tokom januara i februara 2018. godine nastavljaju u Ilijašu - dodala je Nikolić i istakla da su dosadašnji treninzi i utakmice u Vogošći već iznjedrili talenat, a to je najmlađa i najmanja učesnica projekta Amna Salihović , učenica šestog razreda OŠ „Mirsad Prnjavorac“ u kojoj mnogi vide buduću zvijezdu fudbalskih terena.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.