NOGOMET

Želi izazov, za novac ne mari: Preuzimanjem "Zmajeva" Robert Prosinečki izgubio je milione

Index.hr

4.1.2018

Robert Prosinečki je sedam dana prije 49. rođendana dobio peti angažman u osmoj godini samostalne trenerske karijere, piše Index.hr.

Bivši trener Crvene zvezde i Kajserispora, te selektor Azerbajdžana, postao je selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prosinečki se u oba kluba istakao uspjesima, pa ga je bogati Azerbajdžan krajem 2014. angažirao za milion eura godišnje.

Azeri su ga obožavali i odlično plaćali, a u kvalifikacije za SP 2018. ušao je sjajno. S jako slabom ekipom osvojio je sedam bodova iz prve tri utakmice, Češkoj je uzeo bod u gostima. Činilo se da će biti senzacija borbe za SP. Ali, bez obzira na poraze koji su nakon toga zaredali, 10 bodova, s koliko je završio grupu, rekord je Azerbajdžana u kvalifikacijama za velika takmičenja, prenosi Index.hr. 

"Početak kvalifikacija bio je sjajan, ali znali smo da ćemo se morati spustiti na zemlju. Nisam podlegao euforiji ni na početku, niti sam depresivan sada na kraju. Ne može Azerbajdžan poraze od Njemačke ili od Sjeverne Irske, koja nam zabije u 92. minuti, smatrati neuspjesima. To je dio sazrijevanja i učenja. Kvalifikacije za Euro završili smo sa šest bodova, one za SP s deset. Napredak je konstantan i vidljiv", rekao je Prosinečki prije dva mjeseca u intervjuu za Index.

A da je vidljivo kako Prosinečki u karijeri ne ide za parama nego za izazovom i konstantnim napretkom, pokazao je preuzimanjem reprezentacije BiH, kojoj slijedi smjena generacija i koja nije uspjela otići na oba zadnja velika takmičenja. To govori o profesionalnom izazovu koji je sebi Prosinečki sam nametnuo.

Finansijski dio priče začepit će usta brojnim oponentima Prosinečkog u BiH. Kao što je pomenuto, u Azerbajdžanu je zarađivao milione eura godišnje. Dodajmo i da su mu u Bakuu, oduševljeni rezultatima, nudili 1,5 miliona eura godišnje za produženje ugovora. Prosinečki ih je odbio jer je znao da je s Azerbajdžanom napravio maksimum. Naravno, mogao je ostati tamo i brati milione bez ikakvog imperativa. Ali, odlučio se za veliki izazov i kockanje.

Zapravo, kada su finansije u pitanju, za veliki gubitak. Jer kao selektor Bosne i Hercegovine zarađivat će 15 hiljada eura mjesečno. To je 180 hiljada eura godišnje ili 5.5 puta manje nego što je imao u Azerbajdžanu.

Prosinečki je odabrao BiH i pored osjetno bolje ponude drugog saveza u regiji. Slovenija mu je prije mjesec dana ponudila 350 hiljada eura godišnje za preuzimanje njihove reprezentacije. Odbio je i preuzeo Bosnu i Hercegovinu za duplo manje novca.

Prosinečki u BiH može zaraditi i bonus od oko 300 hiljada eura ako se plasira na Euro. Ali, što se tiče fiksne zarade i eventualne nagrade, definitivno je na gubitku kada se ponuda koju je odabrao uporedi s onima koje je odbio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.