NOGOMET

Cviko u februaru protiv Piksija

11.1.2018

Kina je posljednjih godina postala najprivlačnija zemlja za fudbalere i trenere, najveća svjetska imena stigla su tamo.

Među njima je i Rusmir Cviko, koji je dvije sezone vodio ekipu drugoligaša Dalijan Transcendea, a u novoj sezoni bit će šef stručnog štaba Meizu Hake.

- Već sam treću godinu u Kini, stekao sam dosta iskustva i očekujem da s novim klubom napravim nešto, iako je prioritetni cilj opstanak u ligi. Definitivno imam bolji igrački kadar nego u Dalijanu - govori Cviko, koji je nekoliko godina bio u stručnom štabu Željezničara.

Pripreme za novu sezonu su već počele.

- Odigrali smo jednu utakmicu, dobili sa 4:0, a glavni dio priprema obavit ćemo od 14. januara do 13. februara na Tajlandu. Za 24. februar imamo dogovorenu utakmicu protiv Gvanžua, koji trenira Dragan Stojković Piksi.

Što se tiče igračkog kadra, doveli smo prije nekoliko dana Kamerunca Džona Merija (John Mary), koji je prošle godine bio najbolji strijelac slovenske lige u dresu Rudara iz Velenja - kaže Cviko.

Zajedno s njim je i Anel Hidić, a uskoro planira angažman još jednog trenera u stručnom štabu.

„Jedini belgijski trener u Kini“ 

Radio-televizija Belgije nedavno je na svojoj stranici Rtbf.be objavila veliki intervju s Cvikom kao "jedinim belgijskim trenerom koji radi u Kini". Cviko, naime, ima i belgijski pasoš, a tamo mu živi i porodica.

- Pitali su me o svemu, znaju da je Kina postala pravi mamac za sve, a i najbolji belgijski igrači počeli su odlaziti tamo. Aleks Visel (Alex Witsel) je od prošle godine u Tijandžinu, odlično se snašao i rekao sam u intervjuu da smatram da nije nimalo izgubio time što je otišao iz Evrope - kaže Cviko.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.