NOGOMET

Real sprema revoluciju: Evo ko su glavne mete, 600 miliona eura za dva igrača

AFP

Avaz.ba

12.1.2018

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez priprema totalni remont momčadi Kraljevskog kluba, a u prvom planu je promjena napadačkog terceta, raspisali su se španski mediji.

Nakon što je Barcelona značajno osvježila momčad i kupila Filipa Kutinja (Philippe Coutinho) za 160 miliona eura, Perez je namjeravao odgovoriti Kataloncima već u zimskom prijelaznom roku, no navodno ga je zaustavio Zinedine Zidane, koji u ovom trenutku ne želi nove superzvijezde u svojoj momčadi.

Mesi ljutit kao ris: Barca prodaje superzvijezdu i kupuje veliku mladu nadu.

Špekulira se da je Zidan uspio nagovoriti Pereza da se strpi do ljeta kada će krenuti u temeljitu rekonstrukciju, a on će s postojećom momčadi pokušati izvući maksimum u ovoj sezoni. U ovom trenutku to bi bilo osvajanje Lige prvaka i Kupa kralja.

Real već izgubio utrku s Barcom

Zidan je u prošloj godini osvojio pet trofeja, dva najveća, prvenstvo i Ligu prvaka, potonju je obranio, što dotada nikome nije uspjelo, ali u Realu se ne živi od prošlosti čak i ako je tako svježa i sočna.

Perez je nezadovoljan rezultatima Reala, bolje rečeno šokiran je, jer ni u snu nije mogao zamisliti da će na polovici sezone izgubiti utrku s Barcelonom u prvenstvu.

AFP

Real je u ranoj fazi sezone praktički izgubio sve šanse za odbranu naslova španskog prvaka, što je ozbiljno razljutilo navijače Reala. Oproštaj od moguće odbrane titule prvaka Pereza opasno peče i žulja. Naime, on u dva mandata na čelu Reala nije uspio odbraniti titulu španskogg prvaka i neće se smiriti dok mu to ne uspije.

Ono što je podjednako zabrinjavajuće za Pereza jest to da nema naznake da Zidanova momčad diže formu. Još uvijek djeluje u usporeno i nedorečeno kao i na početku sezone. U igri Reala ništa se bitno nije promijenilo, a veliki okršaj s PSG-om nije više tako daleko. Kada je Real u takvoj situaciji, njegov predsjednik mora nešto poduzeti. Smjena trenera jedna je od opcija, ali čini se da je Perez odlučio dati šansu Zidanu do kraja sezone pa što bude.

Strateški plan Madriđana

Druga opcija je kupovina novih igrača. Kako smo napisali, čini se da Zidan uspio odgovoriti Pereza da povlačenja drastičnijih poteza u zimskom prijelaznom roku. Veliki shopping pričekat će ljeto. No, postavlja se pitanje – koga kupiti, a da doista bude veliko pojačanje za Real u svakom smislu, i igračkom i marketinškom?

AFP

Navodno su šefovi Reala zaključili da jedini tko u ovom trenutku može adekvatno odgovoriti na postavljeno pitanje jest Nejmar (Neymar). Jedino Brazilčev transfer može biti dovoljno bombastičan da zatrese svijet i sve ostale baci u debelu sjenu. Neymar posjeduje sve ono što nasušno treba Realu u ovom trenutku; igračku kvalitetu, superzvjezdani status, glamur i na posljetku, ali može biti i na početku – bivši je igrač Barcelone i kao takav dvostruko je zanimljiviji Madriđanima. Nema uopće sumnje da bi to bio transfer stoljeća po svim parametrima.

Nejmar glavna meta

Nejmar je, dakle, glavna figura strateškog plana Reala. O Nejmaru je lako maštati, ali kako realizirati taj transfer? Perez je svjestan da ga „pariški šeici“ neće tek tako pustiti. Njima ne treba novac, ali novac ipak zna kreirati čuda. Na Santiago Bernabeu računaju da bi čitava operacija stajala Reala oko 400 miliona eura. Računa se da bi od toga tristotinjak pripalo PSG-u, a ostatak igraču.

Ni to nije iznos koji bi „šeike“ izuo iz cipela, no glavnu riječ ipak će voditi Neymar. Ako Brazilac odlučiti prijeći u Real, šefovi PSG-a morat će, prije ili kasnije, popustiti. Ostat će im jedino da nabiju što veću cijenu. Špekulira se da je Real već pokrenuo akciju, tajnim kanalima "ispipao" Nejmara i dobio - pozitivan odgovor. 

AFP

Za sada se čini da dolazak Nejmara ne bi nužno značio i odlazak Kristijana Ronalda (Cristiano Ronaldo). Portugalac je navodno dao mig Perezu da mu ne bi smetalo dovođenje Brazilca. U dobrim su odnosima, cijene jedan drugog i lako bi mogli sarađivati. Naravno, ako bi Ronaldo i dalje bio prvi po statusu, a to je već dosta delikatnije pitanje.

Kejn druga meta

Međutim, Nejmar nije jedini na listi želje predsjednika Reala. Napadač Toteneama Heri Kejn (Harry Kane) i dalje ostaje velika želja, za njega je spreman izbrojati engleskom klubu između 150 i 200 miliona eura. U tom slučaju Geret Bejl (Gareth Bale) bi sigurno napustio Bernabeu, a vjerovatno i Karim Benzema. Ako bi otišao i Ronaldo, trećeg člana napadačkog terceta tražilo bi se najvjerovatnije između Maura Ikardija (Icardija), Edena Azara (Hazarda) i Paula Dibale (Dybale). S time da su Azard i Dibala veće želje, ali do njih je i teže doći.

U svakom slučaju Real na ljeto čekaju revolucionarne promjene. To je gotovo sigurno. Najdvojbenije je hoće li te promjene biti provedene pod palicom Zidana ili nekog drugog trener? To će najvjerovatnije ovisiti o raspletu sezone, prenosi Dnevnik.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.