NOGOMET

Mladi premijerligaški igrači najvredniji su eksponati bh. klubova: Naši najtraženiji dragulji

Piše: A. MIZDRAK

14.1.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Nastupi Željezničara u juniorskoj Ligi prvaka najbolje su pokazali da mladi bosanskohercegovački nogometaši uopće ne zaostaju za vršnjacima iz Njemačke, Francuske, Italije...

Višestruka dobit

Čak smo kroz historiju uvijek bili talentiranija sredina za nogomet, ali čelnici većine premijerligaških klubova nikako da to shvate. Šansu, prema pravilu, prije dobivaju polovni i istrošeni nogometaši iz zemalja regiona u odnosu na dragulje iz vlastitih škola nogometa.  

Sa strateškog stajališta, svaki klub morao bi “istrpjeti” bar dvojicu igrača iz juniorskog sastava u jednoj sezoni, a u konačnici, od tog poteza imat će višestruku dobit s obzirom na to da je jedini spas za bh. klubove u pravljenju i prodavanju igrača bogatim strancima.

Ta se praksa, srećom, počela mijenjati, a već ova sezona Premijer lige pokazatelj je da se svijest klupskih čelnika i trenera počela mijenjati pa tako nije rijedak slučaj da u početnim postavama Željezničara, Sarajeva, Zrinjskog... vidimo po dva-tri mlada nogometaša, koji uopće ne zaostaju za starijim kolegama.

Prate ih skauti

Naprotiv, neki su već i lideri svojih klubova, uveliko ih prate skauti najboljih evropskih klubova, a ponude na adrese premijerligaških klubova uveliko pristižu. Kao posljedica izmijenjene politike bh. klubova, u našim medijima danas imamo naslov “Željezničar odbio 700.000 eura za Šabanadžovića”, umjesto naslova “Stiže bivši 32-godišnji veznjak Čukaričkog”.

Anel Šabanadžović, Nedim Hadžić, Luka Menalo, Besim Šerbečić, Matej Marković, Marijan Ćavar, Ajdin Redžić, Marko Mihojević, Haris Hajdarević… neka su od imena koja su u posljednje vrijeme isplivala u svijetu bh. nogometa i veoma je izvjesno da ćemo neke od njih u narednim sezonama gledati u nekoj od liga petice.


Besim Šerbečić

Besim Šerbečić upisao je u minuloj polusezoni 17 nastupa za Radnik. Rođen je 1998. i jedan je od najmlađih igrača bijeljinskog tima. Igra na poziciji stopera i svojim igrama je privukao interes brojnih klubova, kako domaćih, tako i inozemnih. Postigao je dva pogotka za Radnik i član je mlade reprezentacije BiH. Trenutna tržišna vrijednost mu je 250.000 eura.

Anel Šabanadžović


Anel Šabanadžović, sin legendarnog Željinog nogometaša Refika, pravi je dragulj bh. nogometa. Anel nastupa na poziciji zadnjeg veznog i, kao 19-godišnjak, standardan je prvotimac Željezničara. Upisao je 12 nastupa za ekipu s Grbavice, a ponuda u Zvorničkoj 27 već ima napretek. Standardni je reprezentativac omladinskih selekcija BiH. Mada je Željezničar nedavno odbio 700.000 eura za njega, tržišna vrijednost mu je 150.000 eura.

Matej Marković


Nogometni klub Čelik odigrao je polusezonu za zaborav. Zenički tim nalazi se na samom dnu premijerligaške tabele, a jedina svijetla tačka Zeničana u prvom dijelu polusezone je Matej Marković. Golman Čelika pokazao je potencijal, a svojim odbranama došao je i do mlade reprezentacije BiH. Marković je upisao 14 nastupa za Čelik i interesantan je čelnicima nekoliko timova, među kojima je i Zrinjski.

Ajdin Redžić


Mlada reprezentacija BiH igra sjajne kvalifikacije za EP. Najzaslužniji za dobre igre izabranika Vinka Marinovića je sjajni vezni red, na čelu s Amerom Gojakom, Amirom Hadžiahmetovićem i veznjakom Krupe Ajdinom Redžićem. Dvadesetogodišnji Ajdin jedan je od talentiranijih igrača Krupe i već ima zavidno iskustvo da bude standardan u svakom timu Premijer lige. U dresu Krupe Redžić je ove sezone odigrao četiri nastupa. Tržišna vrijednost mu je 500.000 eura.

Marko Mihojević


Marko Mihojević ima 21 godinu, a već je kapiten Fudbalskog kluba Sarajevo. Mladi Trebinjac igra na poziciji stopera i za bordo tim upisao je 14 nastupa. Standardni je U-21 reprezentativac BiH i tržišna vrijednost mu je 800.000 eura. Iako je Sarajevo za Mihojevića imalo nekoliko ozbiljnih ponuda, mladi reprezentativac BiH nedavno je odlučio potpisati novi ugovor sa Sarajevom.

Nedim Hadžić


Nedim Hadžić velika je budućnost bordo kluba. Osamnaestogodišnji napadač upisao je za prvi tim Sarajeva 11 nastupa i postigao je dva gola. Član je omladinskih selekcija BiH i već sada je dug spisak evropskih klubova koji bi ga voljeli vidjeti u svojim redovima. Hadžić je, inače, boravio nedavno i na probi u portugalskoj Benfici. Tržišna vrijednost mu je 350.000 eura.

Luka Menalo

Široki Brijeg odigrao je sjajnu polusezonu, a najzaslužniji za igre Širokobriježana je krilni nogometaš Luka Menalo. Mladi reprezentativac BiH upisao je 17 nastupa za ekipu sa Pecare i prvi je strijelac ekipe sa devet postignutih golova. Zagrebački Dinamo silno bi u svojim redovima volio vidjeti rođenog Splićanina, koji već sada vrijedi 700.000 eura.

Haris Hajdarević


Željezničar je poznat kao fabrika kvalitetnih mladih igrača, a najnoviji dragulj kluba s Grbavice zove se Haris Hajdarević. Veznjak Željezničara upisao je devet nastupa za “Plave”, a mnogi stručnjaci predviđaju mu blistavu karijeru. Haris je svojim potezima i driblinzima tokom protekle polusezone pokazao zašto je jedan od najboljih igrača Premijer lige. Tržišna vrijednost mu je 125.000 eura.

Marijan Ćavar

U derbiju prvog kola Premijer lige Zrinjski je na Koševu savladao Sarajevo (2:1), a već tada su svi na stadionu mogli vidjeti da Mostarci u svojim redovima imaju genija. Marijan Ćavar je kod rezultata od 1:1 majstorskom loptom kroz sredinu izbacio kompletnu odbranu Sarajeva i asistirao za pobjedu svog tima. Ima samo 19 godina i vrijedi 50.000 eura. Slovenski Maribor objavio je nedavno da je postigao dogovor s Ćavarom, ali transfer još nije ozvaničen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.