NOGOMET

Vladimir Jugović: Za uspjeh reprezentacije BiH važni su želja i naporan trening

Jugović: Najuspješniji srbijanski nogometaš po broju osvojenih evropskih i svjetskih titula

Razgovarao: Adis MIZDRAK

19.1.2018

Razgovarao: Adis MIZDRAK

Vladimir Jugović je najuspješniji srbijanski nogometaš po broju osvojenih evropskih i svjetskih titula. Bio je najmlađi igrač legendarne generacije Crvene zvezde koja je prije 26 godina, 29. maja 1991., osvojila evropsku klupsku titulu u Bariju.

Jugović je bio jedan od nosilaca igre te čuvene generacije, a saigrači su mu bili sve same legende jugoslavenskog nogometa, Dejan Savićević, Darko Pančev, Robert Prosinečki…

Prebogata karijera

Upravo zbog ovog posljednjeg smo i kontaktirali Jugovića koji je, nakon što je veza uspostavljena, kao iz topa izustio:

- Da pogodim. Zovete me zbog Prosinečkog. Odmah da vam kažem, samo ću pohvalno pričati o njemu, ako ste zvali za nešto drugo, od toga nema ništa – u jednom dahu kazao je Jugović.

Robert Prosinečki je novi selektor nogometne reprezentacija BiH. Šta može uraditi popularni Žuti na klupi „Zmajeva“?

- Ma šta se tu ima reći, a da već o genijalcu Robiju nije rečeno. Prosinečki fudbal ima u malom prstu i odvest će vas na Euro. On je svjetsko ime, igrao je u najvećim evropskim klubovima. Karijera mu je prebogata.

Znači li to da će naši reprezentativci ispred sebe imati trenera s velikim autoritetom?

- Naravno, Robi je veliki autoritet. Sama činjenica da je igrao za Barcelonu i Real Madrid je dovoljna da imaš poštovanje prema tom čovjeku. Najvažnije je da kod igrača ima discipline i da se ne opuštaju, tada će doći rezultati. Ali, pametan je čovjek Prosinečki, fino će on to igračima objasniti i usaditi u glavu. Bitno je zajedništvo. Morate svi vjerovati u njega.

Jeste li se čuli s Prosinečkim otkako je imenovan za selektora BiH?

- Nisam, nažalost. Svako se svojim poslom okupirao. U svakom slučaju, ja mu opet čestitam i želim mu da odvede BiH na veliko takmičenje. Ne sumnjam da će imati velike uspjehe u svom mandatu na klupi BiH. To mu od srca želim.

U kakvom Vam je sjećanju ostao Prosinečki iz perioda kada ste u dresovima Crvene zvezde harali Evropom?

- Eh, bila su to vremena. To je zaista jedan od ljepših perioda u mojoj karijeri. Poznajem Robija i prije Zvezde, kada je nastupao za pionire Dinama, igrali smo tada jedan protiv drugog. Robi je velikan. Dobar je čovjek, nije baš bio primjer, konzumirao je cigarete, volio je život... Ali, nemojte me slučajno pogrešno shvatiti. To je njemu stajalo i bio je jedinstven. Malo je bilo takvih igrača kao što je bio Robi. Uostalom, imate vi nekoga ko zna sve o njemu.

Na koga mislite?

- Ivica Osim. On najbolje poznaje Prosinečkog. Ali nema se tu šta dodati ili oduzeti. Opet kažem, Robert zna sve o nogometu.

Da bi nas Prosinečki odveo na Euro, bit će mu potrebni kvalitetni igrači. Ima li ih BiH i koga biste izdvojili?

- Miralem Pjanić je napravio fenomenalnu karijeru. Samo mu želim reći neka ne posustaje, neka traje što duže. Voljeli bi njega vidjeti i Real Madrid i Barcelona u svojim redovima, sigurno su to veliki klubovi, ali neka Pjanić sam odluči da li će ostati u Juventusu. Odrastao je i zreo čovjek. Uostalom, Juventus je, također, gigant evropskog nogometa. Čestitam mu od srca na sjajnoj karijeri.

A šta mislite o Edinu Džeki?

- Njega poznajem lično. Upoznali smo se jedne prilike dok je nastupao za Volfsburg. On je pravi centarfor, jedan od najboljih s naših prostora. Ima sve što treba imati jedan vrsni napadač. Nažalost, imao je jednu malu stagnaciju u karijeri, ali sada je opet onaj pravi. I njemu kao i Pjaniću savjetujem samo neka traju što duže.

Jugović i Prosinečki: Osvojili evropsku klupsku titulu s Crvenom zvezdom

Molba za kraj

Kako da traju što duže, šta im savjetujete?

- Bitna je želja i naporni trening. Neka sve ostalo ostave po strani još nekoliko godina, a onda neka uživaju kada okončaju karijere.

Tu je trebao biti kraj našeg intervjua, a onda je Jugović imao jednu molbu.

- Molim vas, napišite sve najbolje o Prosinečkom. On je gromada u svakom slučaju. Interesantan čovjek, trener... Želim mu sve najbolje od srca.

S Ronaldom na Ibici

Ko je bolji igrač, Kristijano Ronaldo ili Lionel Mesi?

- Ma najbolji je Ronaldo, ali onaj čuveni Brazilac. S njim sam igrao u Interu i to je nogometni genijalac. Nedavno smo se vidjeli na Ibici i družili, razmijenili smo sjećanja...

Kauč, kokice i televizor

Ako Vas Prosinečki pozove da budete gost na jednoj od utakmica BiH, hoćete li doći?

- Gotovo da nikako ne idem na utakmice. Srbiju, također, slabo gledam. Previše mi je stresno to doživljavati uživo. Zato većinom biram kauč, kokice i televizor.

U Sarajevu sam slavio titulu

Hoćete li kao turista posjetiti Sarajevo u narednom periodu?

- Zaista bih volio. Taj grad mi je ostao u lijepim sjećanjima, baš u njemu s omladincima Crvene zvezde protiv FK Sarajevo proslavio titulu bivše Jugoslavije. Nadam se da će mi obaveze dozvoliti da u narednom periodu dođem u Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.