NOGOMET

Kapiten "Zmajeva" i golgeter Rome na radaru engleskog prvaka: Čelzi za Džeku nudi 50 miliona eura

A. M.

20.1.2018

Aktuelni prvak Čelzi loše je krenuo u odbranu titule u engleskoj Premijer ligi. Londonski tim trenutno se nalazi na četvrtom mjestu, a za vodećim Mančester sitijem zaostaje ogromnih petnaest bodova.  

Napadački dvojac „Plavaca“ Mišu Bačuaji (Michy Batshuayi) i Alvaro Morata zajedno je u 23 prvenstvene utakmice postigao samo 12 golova i jasan je to alarm za prvog čovjeka Čelzija Romana Abramoviča da hitno reagira.

Provjereno ime

Izdao je Rus jasne naredbe treneru Čelzija Antoniju Konteu (Conte), a Italijan je ekspresno krenuo po kvalitetnog napadača. Izbor je pao na provjereno ime, koje je godinama rešetalo mreže u engleskom Premijeršipu. Riječ je o reprezentativcu Bosne i Hercegovine i članu Rome Edinu Džeki.

Kako pišu svi vodeći italijanski i engleski mediji, londonski tim ponudio je Romi 50 miliona eura za dvojac rimskog kluba Džeko – Palmijeri, plus Bačuajia na pozajmicu.

Džeko bi se tako već ovog januara mogao vratiti u englesku Premijer ligu, njegova plaća, ali i godine (31) su opterećenje za Rimljane, koji zahtijevaju još 15 miliona bonusa, sada se čeka odgovor Čelzija.

Konte bi tako dobio iskusnog Bosanca i Hercegovca kome ne bi trebalo puno da se navikne. Džeko je inače ranije odbijao ponude nekoliko kineskih klubova uz obrazloženje da želi igrati na najvećoj sceni, a ovo je za njega prava šansa da ostane na njoj.

Dakle, da bi transfer bio ozvaničen, bit će potrebno da se uprave Rome i Čelzija dogovore o tih 15 miliona bonusa, a nema sumnje da bi Roma ovom prodajom u klub ubrizgala značajna finansijska sredstva kako bi zadržala do ljeta Rađu Naingolana (Radja Nainggolan) i Kevina Strotmana (Strootman) i možda krenula u stvaranje novog tima.

Sve je u rukama sportskog direktora „Vučice“ Mončija (Monchi).

Italijanski mediji povodom cijele priče kontaktirali su Džekinog menadžera Irfana Redžepagića, koji je demantirao navode o pregovorima s Čelzijem.

- Ne, ne znam ništa o ovome. Nemam informacije o tome. Džeko je Romin igrač, to znate. Vidite, uvijek kada se spominje Džekino ime, on se povezuje s kineskim klubovima, meksičkim i sada Čelzijem. To su sve samo glasine. Istina je da Džeko želi ostati u Romi - rekao je Redžepagić.

Specifična uloga

Otkrio je Redžepagić da Konte voli Džeku kao nogometaša.

- Jesam li razgovarao s Konteom ili nekim iz Čelzija? Vidite, moja uloga je takva da ne mogu otkriti određenu dinamiku transfer tržišta. Razumijem pitanje, ali moja uloga je specifična. Sve što mogu reći je da Konte voli Džeku. Ali, ko ne voli Edina - rekao je za kraj Redžepagić.

Boači, Benteke, Krauč...

Osim Edina Džeke, na radaru Čelzija nalazi se još nekoliko napadača. Jedna od realnijih opcija bila je i dovođenje Endija Kerola (Andy Caroll). Međutim, iskusni centarfor Vest Hema morat će pauzirati oko šest nedjelja zbog povrede zgloba, a Konte ne želi toliko čekati. Engleski mediji povezuju i jedno provjereno ime.

Riječ je o Piteru Krauču (Peter Crauch). Visoki napadač ima lijepu biografiju i više puta je u prošlosti dokazao kvalitet, međutim, ima i 36 godina, pa je pitanje koliko bi zaista mogao pomoći "plavcima" u borbi za mjesto u Ligi prvaka naredne sezone. Kao isplativija opcija navodi se napadač Crvene zvezde Ričmond Boači (Richmond Boakye), ali pitanje je koliko je realna opcija da napadač iz srbijanskog prvenstva obuče dres aktuelnog prvaka Engleske.

Želji sljeduje bogatstvo

Eventualni transfer Edina Džeke u Čelzi s dosta pažnje prati se i na Grbavici. U slučaju da se obistine špekulacije i Dijamant zaigra na Stemford bridžu u transferu vrijednom 65 miliona eura, nema sumnje da bi Željezničaru pripalo malo bogatstvo koje sljeduje ekipu s Grbavice po FIFA-inom mehanizmu solidarnosti. Naime, Željezničaru pripada tri posto od svakog transfera kapitena bh. reprezentacije.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.