NOGOMET

Ćavar u Ajntrahtu, Zrinjskom odšteta od najmanje 400.000 eura

Ćavar nakon potpisa ugovora: U Ajntrahtu ostaje do 2021.

Piše: M. PANDŽA

20.1.2018

Najuporniji je bio slovenski prvak Maribor, zatim se vrlo kratko spominjao i hrvatski šampion Rijeka, a onda je Zrinjski u velikoj tišini dogovorio i potvrdio transfer Marijana Ćavara (19) u Bundesligu. 

Mladi veznjak i velika nada bh. nogometa karijeru nastavlja u Ajntrahtu iz Frankfurta. Vrijednost transfera nije objavio nijedan klub, ali odšteta sigurno nije manja od 400.000 eura, koliko je Maribor, iako to službeno nikada nije potvrđeno, nudio Mostarcima za Ćavara.

Cijeli život

U svakom slučaju, radi se o rekordnom transferu kada je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine u pitanju i drugi veliki Zrinjskog ove zime, jer je već ranije potvrđen transfer Kenana Pirića u Maribor, s tim da će reprezentativni golman ostati u Mostaru do kraja sezone.

- S jedne strane mi je žao što odlazim iz kluba nakon samo šest mjeseci seniorskog nogometa, ali istovremeno sam sretan i ponosan što karijeru nastavljam u Ajntrahtu i Bundesligi. Naravno, najveću zahvalnost dugujem Zrinjskom, koji mi je vjerovao, a samim tim i omogućio ovaj transfer.

Zahvalan sam svim trenerima koji su me trenirali u Školi nogometa, a posebna zahvala ide Blažu Sliškoviću, koji mi je dao veliku priliku u prvoj momčadi. Zrinjski ostaje dio mene za cijeli život. Ovom prilikom želim izraziti i veliku zahvalnost najboljim navijačima „Ultrasima“, kao i svojim suigračima koji su me prihvatili na najbolji mogući način i koji će, uvjeren sam, opet osvojiti naslov prvaka - izjavio je Ćavar.

- Bilo je puno upita za Ćavara ove zime, ali na kraju smo postigli dogovor s Ajntrahtom. Ostajemo bez talentiranog i važnog igrača, ali sretni smo što igrač koji je ponikao u Zrinjskom odlazi u Bundesligu. Marijanu želimo puno sreće u nastavku karijere - izjavio je izvršni potpredsjednik Zrinjskog Danko Šulenta.

Ćavaru će u prilagođavanju na novu sredinu sigurno pomoći saigrači Slobodan Medojević, Mijat Gaćinović, Luka Jović i Ante Rebić, no možda najviše od svih trener, bivši selektor Hrvatske Niko Kovač.

Ogroman potencijal

- On je vezni igrač koji može igrati na više pozicija. Odradili smo dobar posao i doveli smo veoma dobrog igrača kojeg nismo morali puno platiti. Veoma je talentiran igrač i nadam se da će se pokazati kao pojačanje za budućnost - rekao je Kovač.

Nije nikakvo iznenađenje što je Kovač apostrofirao da za Ćavara nije plaćena velika odšteta, što je iz Ajntrahtove perspektive potpuno tačno, budući da su prošlog ljeta za svoja dva rekordna transfera izdvojili 12 miliona eura – sedam za Sebastijana Halera (Sebastien Haller) iz Utrehta i pet za Jetra Vilemsa iz PSV-a.

Važnu ulogu u Ćavarovom dovođenju imao je i nekadašnji njemački reprezentativac Fredi Bobić, jedan od glavnih ljudi Ajntrahta zadužen za sportski segment kluba, a ovaj transfer komentirao je i sportski direktor njemačkog kluba Bruno Hubner.

- Marijan je ogroman potencijal koji je već nagovijestio na međunarodnoj sceni. Sretni smo što smo ga doveli - izjavio je Hubner, potvrdivši da je Ćavar potpisao ugovor do 2021. godine.

U Njemačku tek nakon SAD 

Ćavar će se novoj momčadi priključiti tek nakon povratka s reprezentativnog okupljanja, odnosno nakon utakmica BiH protiv SAD i Meksika. Zanimljivo, dva kluba su Ćavarov transfer potvrdila jučer oko 11 sati, odnosno u trenutku kada je Ćavar odrađivao posljednji trening sa Zrinjskim.

Bez reprezentativaca u Medulin

Nakon četiri dana priprema u Međugorju i jučerašnjeg treninga u Mostaru, “Plemići” danas odlaze u Medulin, gdje će se zadržati do 31. januara.

Zrinjski će nastupiti na Arena Cupu u dosta oslabljenom sastavu, jer će ovaj dio priprema preskočiti reprezentativci Kenan Pirić, Srđan Stanić, Ognjen Todorović i Nemanja Bilbija, dok će Marijan Ćavar u SAD putovati kao igrač Ajntrahta.



2. februara 1998. godine rođen je Ćavar 

18  nastupa imao je ove jeseni Ćavar u dresu Zrinjskog

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.