NOGOMET

Ćiro Blažević otkrio na što ga je Tuđman natjerao

Blic

14.2.2018

Miroslav Ćiro Blažević prije nekoliko je dana napunio 83. rođendan, ali i dalje je itekako aktivan. Bio je na korak do preuzimanja Sloge iz Siminog Hana, ali posao nije dogovoren.

Za Ćiru se zna da nema dlake na jeziku, a dokazao je to i u intervjuu za Blic otkrivši neke detalje koji je do sada dobro krio. 

Velika pogreška

- Ja sam u svojoj filozofiji i strategiji posla shvatio da je nakon SP-a 1998. godine bio idealan trenutak za povlačenje. Pazi, treći si na svijetu, službeno najbolji trener svijeta u izboru svojih kolega. Bio sam na vrhu. Dakle, idi. No, Franjo Tuđman nije htio ni čuti. Ja sam ga molio da me pusti jer sam imao strašnu ponudu s Bliskog istoka. Ma kakvi! Imao je na mene veliki utjecaj i uvjerio me da ostanem na klupi Hrvatske. Ja sam ga poslušao, ostao, zasitio se svih i dojadio svima. Pogrešno! Velika pogreška - rekao je Ćiro.

Novinara je i zanimalo zašto se Ćiro toliko miješao u politiku:

- Ma, ja sam se samo zaje… Inače, nemam nikakav afinitet za politiku. Tamo su ljudi koji misle da imaju smisla, a imaju ga manje od mene. A ja ga nemam nikako. Tuđman je imao viziju da budem ministar sporta, što sam odmah prihvatio. Sve dok mi jedan mudar čovjek nije rekao: "Pa, Ćiro, ti ne znaš ni historiju. Kako bi onda mogao biti ministar." Ja sam ga poslušao i javio da nisam zainteresiran. Tuđman je tada izabrao Novosela, a on je znao isto kao i ja. Dakle, pojma nije imao. I ja sam tako ostao nogometni trener.

Gorak okus

Za kraj, otkrio je još nešto iz srca: 

- Moram nešto reći što se većini mojih prijatelja neće svidjeti. Ja sam najtrofejniji trener Dinama, a bez obzira na to, ja sam za njih “Ćiro, pederu.” Ostaje gorak okus ogorčenja koji nosim u sebi. Euforija je poslije SP-a 1998. trajala dva, tri dana, a nakon toga su Ćiro i Šuker bili budale. Nemojte me tješiti da je to mentalitet naroda iz regije. Nije. Mi smo gori od vas Srba i nema potrebe to poistovjećivati. Kod nas ne postoje poštovanje i solidarnost. Samo potreba da se obezvrijedi uspjeh. Kad konzultiram neke stručne ljude, oni mi kažu da sam u pravu. Ko god je nešto napravio za Hrvatsku, brzo je odbačen. Slično je u Srbiji, ali ne kao kod nas - zaključio je Ćiro za Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.