NOGOMET

Skupe povrede u engleskom fudbalu

Avaz Sport

14.2.2018

Teške povrede osim što fudbaleri plaćaju svojim zdravljem itekako skupo koštaju njihove klubove. Tako su klubovi u engleskom Premieršipu ove sezone potrošili čak 150 miliona eura na plaće povrijeđenih fudbalera. U ovome prednjači Mančester junajted, koji je za plaće povrijeđenih igrača već izdvojio 17,8 miliona eura. 

Studija koju je sprovela konsultantska i osiguravajuća kuća „JLT Specialty“ pokazala je kako će članovi Premieršipa u ovoj sezoni na povrijeđene fudbalere potrošiti više od 200 miliona eura, što je cifra koja je potrošena i u prošloj sezoni.

– Do sada su zabilježene 164 povrede. Najviše povreda bilo je u decembru, kada ih je sedmično zabilježeno 19. Nažalost ove brojke su u porastu – kazao je Dankan Frejzer (Duncan Fraser), voditelj sportskog odjela u „JLT Specialty“.

Cijelo istraživanje bilo je zasnovano na sedmičnim primanjima svih igrača koji određene sedmice nisu bili u konkrenciji za sastav zbog povrede.

Iako je na povrede najviše potrošio Mančester junajted, duplo više povreda pretrpjeli su fudbaleri Vest Hema, čak 41.

Gledajući prosjek, najviše na svaku povredu troše „Crveni đavoli“ (870.000 eura), a najmanje Bonmut našeg Asmira Begovića (150.000 eura).

“Najskuplje” za klubove bile su povrede koljena, što je i logično s obzirom da se od teških povreda koljena fudbaleri oporavljaju najmanje šest mjeseci. Klubovi su na njih potrošili oko 40 miliona eura, dok su najčešće bile ozljede mišića (91).

Zanimljivo da je lider Premieršipa, Mančester siti, do sada imao tek 16 povreda s ukupnim izostankom od 442 dana, a samo je Sautempton imao manje izostanaka zbog povreda.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.