NOGOMET

Ronaldov gol protiv PSG-a nije regularan: Sudija je morao ovo poništiti

Avaz Sport

16.2.2018

Kristijano (Cristiano) Ronaldo zabio je u finišu prvog poluvremena s bijele tačke, za Real je to bio važan gol da eliminira zaostatak za PSG-om.

U direktnom prenosu niko, međutim, nije vidio problem s tim pogotkom, no kako se utakmice rade s golemim brojem kamera uočeno je: lopta je prije šuta napadača Reala poskočila. Kako je to moguće, je li pogodak regularan, najčešća su pitanja koja su se vrtjela po društvenim mrežama.

Miljenko Sakoman, ekspert za travnjake i Mateo Beusan, sudijski stručnjak, svaki u svojoj domeni, utvrdili su: Ništa čudno i neprirodno nije se zbilo, a gol je trebalo poništiti. Lopta kod izvođenja jedanaesterca mora mirovati.

Sakoman, koji se o terenima brine i za Dinamo i za HNS, kazao je:

- Nisam fizičar pa ne bih volio da nekoga ko jest povrijedim, no jasno mi je što se dogodilo: sva snaga udarca dolazi iz stajne noge, dakle kod Ronalda lijeve, koja s velikim opterećenjem dolazi, pada kraj lopte, s njegova 83 kilograma. Ona ima pritisak ravno i desno jer stiže iz ugla 65 do 70 stepeni prema lopti, a s obzirom da se radi o novim travnjacima koji nisu sijani, koji nisu jedna površina, nego postoji gornja i donja površina, ta gornja se jednostavno prilikom te sile pomaknula, kao da gurneš tepih. Nakon prestanka sile vratila se natrag", kaže Sakoman za Sportske novosti.

I kako je taj dio terena “zaplesao”, isto se dogodilo s loptom.

- Napravi se humak koji je loptu lagano digao gore. Stvar je u stajnoj nozi koja je pod velikim opterećenjem stisnula površnu kraj lopte. Cijeli se travnjak u tom dijelu podigao.

Događalo se to i ranije, samo nije bilo uočeno.

- Puno se puta događaju neke stvari s travnjakom, pogotovo kad je mokar, da igraču prođe lopta preko noge i slično, ali nije bilo tako dobrog kadra da bi se to na snimci jasno vidjelo. Nije to prvi put, ali mora se puno toga potrefiti da bi se tako nešto zbilo, i kut pod kojim ide noga, i sila opterećenja, i vlažnost, i elastičnost igrališta - konstatirao je Sakoman.

Nekadašnji reprezentativac Engleske Rio Ferdinand iznenadio je izjavom da je Ronaldo to odavno apsolvirao, da je skužio trik kako funkcionira teren, priznao je kako zna da to zvuči ludo, ali “Ronaldo je ovo trenirao dok smo igrali zajedno”. Eto za što je sve majstor, čak i za lebdeće lopte.

Mateo Beusan sa sudijske strane analizira:

- U prijenosu to nisam vidio, sigurno ni sudija Roki. No pravila su jasna: lopta prije izvođenja jedanaesterca mora mirovati. Nebitno koji je razlog, ako se pomaknula, treba poništiti izvođenje i tražiti da se ponovi. Recimo, kad puhne vjetar i pomakne loptu kod kornera ili izvođenja peterca, sudija traži da se to napravi ponovno. Dakle, ako lopta nije ostala na mjestu prije no što ju je Ronaldo dotaknuo, gol nije regularan", rekao je Beusan za SN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.