NOGOMET

Počinje proljetni dio elitnog nogometnog takmičenja: Nastavlja se bitka za prvaka BiH

Piše: A. M.

17.2.2018

Danas se, nakon dvomjesečne pauze, nastavlja Premijer liga Bosne i Hercegovine, u kojoj će Željezničar pokušati sačuvati bod prednosti u odnosu na prvog pratioca i branioca naslova Zrinjskog. 

Zadržali okosnicu

Planirano je da premijerligaši do 3. marta odigraju preostala četiri kola regularnog dijela šampionata, a onda počinje konačni rasplet i razigravanje u Ligi za prvaka i Ligi za opstanak.

Kako to obično biva, iz elitnog razreda bh. nogometa bogati inozemni klubovi pokupili su i ove zime skoro sve što je valjalo pa je tako Premijer ligu BiH u minulom prijelaznom roku napustilo nekoliko sjajnih mladih igrača, poput Marijana Ćavara, Daniela Graovca, Elvira Koljića, Besima Šerbečića... Jesu li klubovi uspjeli pronaći adekvatne zamjene, ostaje da se vidi.

Kako bi do kraja ostali na liderskoj poziciji, u Željezničaru nisu sjedili skrštenih ruku pa su na Grbavici angažirana kvalitetna pojačanja, poput Kenana Hadžić, Andreja Modića, Stojana Vranješa... “Plavi” su, također, uspjeli zadržati okosnicu tima i na proljeće će biti znatno jači u pohodu na novu titulu prvaka, ukupno sedmu.

Trgovalo se i u Mostaru. “Plemiće” je ove zime napustilo nekoliko sjajnih igrača, ali je Pod Bijeli brijeg dovedeno nekoliko adekvatnih zamjena (Srđan Stanić, Advan Kadušić...).

Čekaju kiks

Kikseve vodećeg dvojca vrebat će Sarajevo i Široki Brijeg. Ova dva tima nisu previše mijenjala momčad. Krupa, Mladost, Borac i Radnik klubovi su koji se nalaze u sredini tabele i tu će, najvjerovatnije, i ostati.

Čelik će učiniti sve da opstane 

Što se tiče borbe za opstanak, u skoro bezizlaznoj situaciji nalaze se davljenici Vitez i Čelik. Vitežani su sa samo sedam bodova na začelju i skoro su prežaljeni, dok će Zeničani učiniti sve da i naredne sezone igraju Premijer ligu.

Kako bi to učinili, Zeničani su angažirali čak 11 novih nogometaša, među kojima su provjereni nogometaši poput Ognjena Đelmića, Steve Nikolića... Osim Čelika i Viteza, najugroženiji su Sloboda i GOŠK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.