PREDSTAVLJAMO

Konjičanin koji je fascinirao Austriju!

N. CVIKO

16.3.2018

Smail Prevljak je ime koje mnogima koji ne prate mnogo nogomet nije poznato, pa ih je prvi poziv ovom momku u A reprezentaciju BiH možda iznenadio, to ime će, ako se njegova karijera bude razvijala očekivanim putem, biti znano u cijeloj Evropi.

Prevljak je momak iz Konjica koji je karijeru počeo u Igmanu, ali sa 18 godina je završio u omladinskoj školi RedBull Lajpciga. Nešto kasnije, 2014. godine, prešao je u Salcburg, koji ga je iste sezone poslao na kaljenje u Lifering, a prošle godine, u Matersburg.

Upravo je u meču ova dva kluba igranom u nedjelju bivši centarfor konjičkog Igmana briljirao, postigavši dva pogotka s bijele tačke u iznenađujućem remiju 2:2, kojim je lider prvenstva Austrije izgubio planirane i već upisane bodove, poslije vodstva 2:0.

Daleko od toga da je 22-godišnji Prevljak u ovom meču samo izveo dva kaznena udarca. Bio je prvo ime susreta jer je, osim te sigurnosti, pokazao najviše u igri.

Bio je stalna prijetnja za gol Salcburga, koji se tako mogao na najbolji način uvjeriti u napredak svog fudbalera od ljetošnje posudbe. Podatak da je u posljednjih pet susreta postigao 10 golova, govori sve o tom napretku.

- Često se čujem s ljudima iz svog kluba, znam da prate moje igre. Dogovor je da se na kraju sezone vratim u Salcburg, a najvjerovatnije ću i produžiti ugovor. No, ne zamaram se previše time. Najbitnije je da do kraja sezone dam sve od sebe, rekao je mladi napadač.

Prevljak je do sada nastupao za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a novi selektor A tima Robert Prosinečki uputio mu je poziv za predstojeće prijateljske mečeve s Bugarskom i Senegalom.

- Kao i svakom mladom igraču, san mi je da zaigram za naš najbolji tim. Moje je da radim i postižem golove, a sve drugo je posao selektora Prosinečkog - rekao je Prevljak.

Salcburg: Sretni smo što ga imamo

S obzirom na to da je u prethodnom kolu postigao het-trik protiv Admire, Prevljak je u golgeterskoj seriji od pet uzastopnih golova za svoj tim. Ako postigne još dva u narednom kolu protiv LASK-a, dostići će rekordera lige, slavnog Marka Janka (Marc).

Čelnici Salcburga pažljivo prate Prevljaka, svjesni činjenice da se njegov talent ne smije zanemariti.

- Vidjet ćemo naljeto šta će se desiti sa Smailom, ali ako nastavi ovako, sigurno će biti jedan od najinteresantnijih napadača u Austriji, pa čak i u Evropi. Ima odlične predispozicije i mi smo sretni što imamo takvog igrača – rekao je sportski direktor „Bulsa“ Kristof Frojnd (Christoph Freund).

Uskoro rekorder

Prevljaku nedostaju još dva gola da izjednači rekord Matersburga prema broju pogodaka u jednoj sezoni. Po 14 su u zelenom dresu prije njega postigli Patrik Birger (Burger) u sezoni 2010./11. i Robert Valtner (Waltner) sezonu ranije. Za obaranje rekorda Smail ima još 10 kola Bundeslige.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.