NOGOMET

Cocalić za Avaz Sport: Namjestili su da ispadnemo iz lige!

M. TANOVIĆ

16.3.2018

Edin Cocalić i njegov Mehelen igrat će sljedeće sezone u drugoj belgijskoj ligi nakon što su u nedjelju, u dramatičnom raspletu, ispali iz elitnog ranga.

Taj je rasplet bio, ko bi rekao za Belgiju, u najmanju ruku čudan, jer je Mehelen ispao zbog toga što je Eupen, ekipa koja im je bila direktni konkurent u borbi za opstanak, u posljednjih 15 minuta utakmice protiv Muskrona postigla tri pogotka, koja su mu bila neophodna da pretekne ekipu našeg reprezentativca.

- Nepravedno smo ispali. Zaista to nismo zaslužili. Jeste da me boli činjenica da nećemo više igrati u najvišem rangu belgijskog fudbala, ali me još više boli to što smo ispali na taj način. Bilo je više nego očito da su fudbaleri Muskrona pustili da im Eupen postigne tri pogotka i spasi se. Do 75. minute utakmice imali smo prednost od 2:0, koja nam je omogućavala opstanak i mislili smo, to je to, jer su Eupenu trebala tri gola da nas pretekne na tabeli. Djelovalo je, zaista, nemoguće da se to desi, ali je upravo tako i bilo – govori nam Cocalić.

I pored činjenice da se radi o očitom namještanju, epilog se, na žalost Cocalića i Mehelena, sigurno neće promijeniti.

- Kako dokazati da su igrači puštali da im se postignu golovi? Iako se i prije tog kola pričalo da su neki susreti namješteni i da su pojedini parovi na kladionici bili blokirani, teško da se nešto može promijeniti. Zaista mi je nevjerovatno da se to može dešavati u zemlji poput Belgije, ali očito je da nečasne radnje ne poznaju granice – govori bivši fudbaler Željezničara.

Ispadanje iz lige svima je palo teško, naročito zato što je Mehelen hvatao zalet za napad na vrh belgijskog fudbala.

- Prošle zime, neki novi ljudi su ušli u klub s velikim sumama novca. Počeo se graditi stadion, sklapati ambiozni planovi, ali sada je sve to u sjeni ispadanja iz lige. Mada čelnici žele zadržati kompletan kadar, kad si u nižem rangu, sve to izgleda drugačije – kaže Cocalić.

Na pitanje je li počeo razmišljati o budućnosti, naš stoper je rekao:

- Nisam još, teško je sada o tome razmišljati, jer su nam svima još vruće glave. Imam važeći ugovor sa Mehelenom, a ponovo kažem, prije svega ovoga, lijepe su se stvari počele dešavati u klubu. Osim toga, život u Belgiji je dobar i meni i porodici tako da ni nemam potrebu ići odavde. Vidjet ćemo šta će biti.

Ostao bez poziva  

Cocalića nema na spisku selektora Roberta Prosinečkog za predstojeće utakmice s Bugarskom i Senegalom.

- Naravno da sam razočaran, jer moja želja da budem dio reprezentacije nikad nije utihnula. No, neću gubiti nadu nego ću nastojati igrati što bolje, a ako ponovo dobijem poziv, s radošću ću ga prihvatiti – kaže Cocalić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.