SELEKTOR

Prosinečki za Avaz Sport: Obećavam napadački nogomet

A. MIZDRAK

19.3.2018

Televizija, laptop, mobitel... ne gase se vikendima u domu Roberta Prosinečkog. Od Premijer lige Bosne i Hercegovine pa do američkog MLS-a, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine s dosta pažnje prati igre naših reprezentativaca. 

Valja propratiti sve bh. igrače koji nastupaju za svoje matične klubove.

Puno srce

- Gledam malog Smaila Prevljaka, zabi ga u prvoj minuti Lasku, Gojko Cimirot već podiže prvi trofej sa Standardom u Kupu protiv Genka, Mire (Miralem Pjanić, op. a.) solidan s Juventusom protiv SPAL-a, ljepotica u Mostaru između Zrinjskog i Željezničara, Mario Vrančić i Milan Đurić strijelci u engleskom Čempionšipu... Mora se to sve pažljivo pratiti, nema druge. Presretan sam, puno mi je srce. Igraju svi, standardni su i blistaju u svojim klubovima – kazao je Prosinečki.

Popularni Robi u Zagrebu je proteklih dana u krugu porodice punio baterije, a već danas će put Razgrada, u kojem će se reprezentativci BiH okupiti uoči prijateljskih susreta protiv Bugarske (23. mart) i Senegala (27. mart).

Bit će to prve prave provjere za Prosinečkog od kada je u januaru ove godine preuzeo “Zmajeve” s obzirom na to da je legendarni Hrvat na nedavnim pripremnim susretima protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0) i Meksika (0:1) dao šansu većinom igračima iz domaćeg šampionata.

- U ponedjeljak idem iz Zagreba za Beč, gdje će mi se pridružiti ostatak stručnog štaba, a onda idemo za Razgrad da sve fino pripremimo kako bi reprezentativce sve dočekalo spremno. Oni će od 20. marta početi stizati. Nadam se da će mi svi doći zdravi i spremni, to je najvažnije – kazao je Prosinečki.

Ipak, uoči početka okupljanja, Prosinečki se suočava s nekoliko otkaza (Jozo Šimunović, Jasmin Burić, Asmir Begović).

- Ja to ne bih nazivao pehovima. Tako je kako je. Burić i Begović imaju problema sa povredama, Bože moj, branit će onaj ko je zdrav. Što se tiče Šimunovića, odmah da poručim svima, kod mene nema nikakvog moljenja da se igra za reprezentaciju, to ili osjećaš ili ne – jasan je Prosinečki.

Uoči prvih pravih testova, kod Prosinečkog nema treme.

- Ma, kakva trema, idemo raditi. Jedva čekam da se okupimo i da zvanično počnemo s radom. Bugari i Senegalci su odlične selekcije i očekujem dvije prave provjere – kazao je Prosinečki.

Rezultat je važan, ali ne i presudan u tim mečevima.

- Naravno, uvijek je lijepo pobijediti bez obzira na to protiv koga da igramo, ali rezultat, stvarno, nije u prvom planu. Želim da vidim na čemu smo, šta imamo... Želim da se međusobno upoznamo i da igrači vide na čemu ću insistirati. Šansu ću dati svima onima koje sam pozvao, zato i služe prijateljske utakmice – rekao je selektor BiH.

Od bh. selekcije može se očekivati napadački nogomet, tvrdi Prosinečki.

- Pokušat ćemo igrati napadački i kontrolirati utakmice. Mislim da imamo taj kvalitet. Želimo da bh. narod u budućnosti učinim sretnim – dodaje Prosinečki.

Donijeti radost

Bivši igrač Barcelone i Real Madrida kaže da mu je najveća sastisfakcija kada ga obični ljudi presretnu na ulicama Sarajeva i požele mu sreću u daljnjem radu.

- Vole me ljudi, zaustavljaju me, tek vidim koliko tim ljudima znači ova reprezentacija. Učinit ćemo sve da im u budućnosti donesemo radost – rekao je Prosinečki.

Spisak igrača na koje Robi računa

Golmani: Ibrahim Šehić (Karabag), Kenan Pirić (Zrinjski), Vedran Kjosevski (Željezničar).

Odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Ognjen Vranješ (AEK), Ervin Zukanović (Đenova), Toni Šunjić (Dinamo Moskva), Samir Memišević (Groningen), Ermin Bičakčić (Hofenhajm).

Vezni red: Muhamed Bešić (Midlsbro), Miralem Pjanić (Juventus), Haris Medunjanin (Filadelfija), Edin Višća (Basakšehir), Haris Duljević (Dinamo Drezden), Deni Milošević (Konjaspor), Elvis Sarić (Sarajevo), Gojko Cimirot (Standard Lijež), Goran Zakarić (Željezničar).

Napad: Edin Džeko (Roma), Kenan Kodro (Grashoper), Riad Bajić (Basakšehir), Smail Prevljak (Matersburg).

Prijateljske utakmice u 2018. godini

Bugarska – BiH (23. marta u Razgradu)

Senegal – BiH (27. marta u Lavru)

BiH – Crna Gora (28. maja u Zenici)

Južna Koreja – BiH (2. juna u Seulu)

Turska – BiH (11. oktobra u Turskoj)

Španija – BiH (18. novembra)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.