NOGOMET

Krpić za Avaz Sport: U Iranu se igra grubo, ali bolje nego u BiH

J. JEREMIĆ

20.3.2018

U životu jednog fudbalera moraš biti spreman na sve - pobjede, poraze, povrede, dobre i loše odnose s novinarima i navijačima, pritisak javnosti, nemilost trenera, ali i na činjenicu da nikad ne znaš kuda će te odvesti igrački put.

Vjerovatno bi se i sam Sulejman Krpić prije nekoliko mjeseci načudio da mu je neko rekao kako će Premijer ligu BiH zamijeniti šampionatom u dalekom Iranu, a upravo je tamo ljubimac navijača Slobode nastavio karijeru. Stameni napadač trenutno je član ekipe Traktor Sazija, desetoplasiranog tima iranske lige.

Krpić je u prijelaznom roku imao dosta ponuda, ali je odlučio da prijeđe u klub iz Irana.

- Prihvaćen sam super, jer su takvi ljudi. Ljubazni su i prihvataju strance, a takav je i predsjednik, koji hoće da se igrač osjeća ugodno. On na tome radi najviše - objašnjava nam Krpić, koji u višemilionskom Tabrizu živi sa suprugom Eminom.

Kako kaže, zadovoljan je svojim igrama, a čim je došao u Traktor, nametnuo se stručnom štabu.

- Igram. Čim sam dobio papire, odmah sam startovao. Igram u ligi, Kupu i Ligi prvaka. Ima nas trojica napadača i trener nas rotira, jer utakmice igramo skoro svakog trećeg dana. Stalno smo u avionu!

Na upit kakav se fudbal igra u Iranu, Krpić odgovara:

- Većinom grub. Ide se jako. Malo vuče na evropski, ali mora se tu još raditi da se dođe na taj nivo. U odnosu na naš fudbal, dosta je jači i na višem nivou. Više se prati liga. Neki dan smo igrali protiv El-Džazire i bilo je 45.000 gledalaca! Zadovoljan sam i što nastupam u Ligi prvaka, jer je to, ipak, nešto za igrača. Igra se protiv dobrih ekipa i dobri su tereni – govori Krpić.

Vole Bosance

O ljudima u Iranu, nekadašnji golgeter Slobode ima samo riječi hvale. Dobro se uklopio u novu sredinu i prihvatio sve njene karakteristike.

- Ovdje gdje sam ja, to je sami rub Irana, gdje većinom žive Turci. Grad u kojem sam ima više od tri miliona stanovnika. Ljudi su ljubazni, vole ljude iz Bosne i dosta sam čuo od njih lijepih stvari da pričaju o Bosni. Zadovoljan sam. Iran je islamska zemlja, a oni su takvi kakvi jesu, ne mijenjaju se, imaju svoje nešto i to je to. Imaju svoja pravila i moraš se ponašati u skladu s njima tako da poštujem sve – kaže Krpić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.