NOGOMET

Prevljak za Avaz Sport: Džekin nasljednik ne može biti niko

A. MIZDRAK

20.3.2018

- Kad tolike golove postižeš, po automatizmu moraš biti pozvan u reprezentaciju. Neki će reći, lako je u austrijskoj ligi davati golove, ali vjerujte, nema lagane lige.

Tim je riječima obrazložio Robert Prosinečki poziv u nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine Smailu Prevljaku, napadaču Red bul Salcburga, koji trenutno igra na posudbi u Matersburgu. Mediji u Austriji Matersburg nazivaju “FC Smail Prevljak”, a novi moto navijača tog kluba je “Smail pa smile”.

Ko je, zapravo, Prevljak, strijelac 13 pogodaka u dosadašnjem dijelu austrijskog šampionata?

- Ja sam jedan običan momak, koji živi svoj san i koji uživa da radi ono što najbolje zna – igra nogomet. Teško je naći prave riječi kojima bih opisao osjećaj kad sam saznao da me je Prosinečki pozvao za mečeve protiv Bugarske i Senegala. Velika je čast biti jedan od 23 vrhunska igrača koje naša zemlja ima – kazao je Prevljak za “Dnevni avaz”.

Muštuluk mu je uzeo pomoćni trener Matersburga.

- Pozvao me je pomoćni trener Renato i kazao mi da sam dobio poziv. I sad se naježim kad se sjetim tog osjećaja – kaže Prevljak.

Prije četiri i po godine, Prevljak je napustio rodni Konjic i počeo inozemnu karijeru u Salcburgu.

- Konjic je dio mene. Tu žive moji roditelji, prijatelji, rodbina... U svakom slobodnom trenutku nastojim da dođem u svoj Konjic i da se družim s najvoljenijim ljudima. Volim Boračko jezero, ali baterije punim na Neretvi. To je najljepša rijeka na svijetu – govori Prevljak.

Bh. mediji nazivaju ga nasljednikom Edina Džeke. Prevljaka to nervira.

- Često čitam napise i poređenja s Edinom. Iskreno, ja se ne smatram njegovim nasljednikom. On je ispisao historiju našeg nogometa, bilo bi nepravedno od bilo koga u ovom trenutku da se smatra njegovim nasljednikom – kaže Prevljak.

Na kraju razgovora, Smail je jasno poručio:

- Bosna i Hercegovina može na Euro, imamo sjajnu reprezentaciju – zaključio je Prevljak.

Supruga Nejra odlično kuha

Privatno, Prevljak je porodičan čovjek, a nedavno je uplovio i u bračne vode s Nejrom.

- U Austriji sam sa suprugom, mada ona neko vrijeme provede i u BiH. Što se tiče bosanske kuhinje, supruga se odlično snalazi tako da nekad i zaboravim da živim u Austriji.

Završio Ekonomsku školu

Prevljak je otkrio i nekoliko zanimljivih detalja iz privatnog života.

- Završio sam Ekonomsku školu. Prije svake utakmice obavezno slušam bh. muziku, to me opušta i pomaže mi da se psihički pripremim za meč. Žao mi je što nemam dovoljno vremena da više pratim svoj Igman – kazao je Prevljak.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.