NOGOMET

Fergusonov propali talent stigao do reprezentacije

Avaz Sport

21.3.2018

Sjećate li se Ravela Morisona (Morrison)? Kada je 2009. godine u Mančester junajted stigao kao 16-godišnjak, svi su rekli da nisu vidjeli većeg talenta od njega.

Za njega je legendarni menadžer Aleks Ferguson (Alex) rekao da je najbolji 16-godišnjak kojeg je ikad vidio, pa je Morison prvi ugovor potpisao točno na svoj 17. rođendan.

Pola godine kasnije debitirao je za Junajted, a onda se izgubio...

- Tužno je to, bilo je nekih igrača s Ronaldovim i Gigsovim talentom, ali nisu bili dovoljno emotivno i mentalno snažni da prebrode demone iz djetinjstva. Morison je vjerojvtno i najtužniji slučaj. Imao je talenta više nego svi koje sam ikad trenirao, ali je stalno upadao u probleme, prisjetio se Ferguson u svojoj autobiografiji.

Nije otkrio o kojim je problemima riječ, ali...

- Bilo je bolno kada je 2012. godine morao otići u Vest Hem, mogao je biti jedan od najboljih. Kroz godine su se problemi izvan travnjaka nastavili pa smo naš problem morali sasjeći u korijenu.

Tada je Ferguson Morisona u drugu ligu ispratio riječima: "Briljantan nogometaš briljantnih mogućnosti. Samo što mora otići i započeti novi život."

Sljedeću sezonu veznjak iz Mančestera proveo je na posudbi u Birmingemu, zatim je igrao po pola godine za QPR i Kardif. Ukupno je u tri godine za Vest Hem odigrao 18 ligaških utakmica, a najviše se pamti njegov gol u pobjedi 3:0 protiv Totenhema. Taj gol tadašnji trener Vest Hema Sem Alardajs (Sam Allardyce) je nazvao golom sezone. Kasnije je i Alarajs poput Fergusona opisao Morisona najvećim propalim talentom s kojim je ikad radio.

Kao slobodan igrač 2015. godine je otišao u Lacio, a tamo je najviše patio. Čak ga je trener Stefano Pioli javno kritizirao i svima otkrio da nije naučio gotovo niti jednu riječ italijanskog jezika. Za Lavio je odigrao samo četiri utakmice, a danas nosi dres meksičkog Atlasa i igra najbolji nogomet u karijeri.

Dobri nastupi donijeli su mu poziv u reprezentaciju, ali ne englesku. Godinama je čekao poziv u reprezentaciju za čije je mlađe kategorije igrao, a onda je odlučio prihvatiti poziv Jamajke, za koju ima pravo igrati jer mu je majka Jamajčanka.

- Mislim da je to dobra odluka, kratko je poručio 25-godišnjak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.