NOGOMET

Najbolji strijelac u Evropi ne može dobiti poziv svoje reprezentacije

Avaz Sport

21.3.2018

Brazilski napadač Žonas (Jonas) postigao je već 31 pogodak za Benfiku u portugalskom prvenstvu, no ima peh što Portugal više nije među pet najbolje rangiranih liga Evrope pa nema izgleda osvojiti „Zlatnu kopačku“, a također ga ignorira i njegov selektor uoči SP-a u Rusiji. 

Mnogo se u posljednje vrijeme priča o Mohamedu Salahu i njegovih 28 golova u Premieršipu, kao i Mesijevih 25 u Primeri te Kristijanu Ronaldu koji polako stiže vodeće strijelce Evrope. No, pomalo zaboravljen ostao je iskusni Žonas koji u Portugalu proživljava još jednu fantastičnu sezonu.

Brazilski 33-godišnji napadač utrpao je već 31 pogodak u Primeiri, što ga čini najboljim strijelcem evropskog nogometa, no Portugal od ove sezone više nije rangiran među pet najboljih liga Evrope po Uefinom koeficijentu, što znači da Žonas nema izgleda osvojiti „Zlatnu kopačku“.

U svakom slučaju, ovakav učinak napadača Benfike nije slučajnost. Otkad je prešao u portugalsku ligu iz Valensije jako je efikasan, a prije dvije sezone zabio je 32 pogotka u sezoni.

Tada je Portugal još bio umjesto Francuske u krugu pet najboljih liga Evrope pa se Žonas borio s Luisom Suarezom za „Zlatnu kopačku“, a Urugvajac ga je na kraju ipak uspio nadmašiti.

Na Žonasovu žalost, sve mu to nije dovoljno da bi bio pozvan u brazilsku reprezentaciju, za koju ima tek tri nastupa i nije pozivan tokom posljednje dvije godine, kao ni za utakmice protiv Rusije i Njemačke u petak i utorak. Izbornik Tite jednostavno ga ne voli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.