RAZGRAD

Pjanić: Bosna mi puno znači

Avaz Sport

22.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Zbog loših vremenskih uvjeta i kako bi se sačuvao teren za sutrašnju utakmicu reperezentativci BiH su i danas trenirali na terenu Trening kompleksa FK Ludogorec.

Prije službenog treninga održana je pres konferencija na kojoj su s predstavnicima medija razgovarali selektor Robert Prosinečki a od igrača Miralem Pjanić. 

Teški uvjeti za igru

Konferenciju je otvorio Prosinečki:

Malo je nezgodno vrijeme, snijeg i uvjeti baš nisu idealni za utakmicu ali ćemo biti spremni. Momci su svi zdravi što je najvažnije. Ovo je prva utakmica gdje su i naši tzv. stranci sa nama, najbolje što ima Bosna i Hercegovina je ovdje tako da ćemo sutra odigrati jednu dobru utakmicu bez obzira na uvjete. Odradit ćemo evo danas drugi trening i vidjet ćemo šta će sutra biti. 

Upravo 20. avgusta 2008. Miralem Pjanić je protiv Bugarske debitirao u dresu reprezentacije BiH. Danas je jedna od fudbalskih zvijezda ali se sjeća početaka:

Prošlo je deset godina, puno utakmica, mislim da sam poslije Edina igrač sa najviše nastupa u reprezentaciji. Meni to puno znači, Bosna mi puno znači. Bio mi je san da BiH odvedem na jedno veliko takmičenje. Nadam se da će biti još tih mogućnosti da ohrabrimo naš narod. To mi je uvijek cilj. Bilo je i dobrih momenata kao kad smo otišli u Brazil bilo je i loših utakmica, ali zadovoljan sam sa onim što sam pružio svojoj državi i reprezentaciji i nadam se da će u budućnosti biti još takvih momenata. 

O važnosti prijateljskih susreta selektor je rekao:

Nama je svaka utakmica bitna i ta sutra koju želimo odigrati dobro. Bugarska se nije kvalificirala na SP kao što nismo ni mi tako da je ovo nova sezona dolazi EP, Liga nacija, i mi se želimo dobro uigrati i vidjeti gdje smo. Bugarska ima kvalitetnu reprezentaciju tako da bi sutra mogla biti i jedna dobra utakmica. Rezultat je uvijek značajan za atmosferu ali u ovom meču nije najbitniji već da vidim sve svoje igrače, da dobiju neku minutažu ne samo sutra već i protiv Senegala. 

Prosinečki se osvrnuo na zdravstveni bilten:

Jučer smo odradili dobar trening na odličnom terenu. Nismo imali problema, svi su zdravi i u konkurenciji su za utakmicu. Nadam se da će tako ostati i danas. 

Pjanić kaže da će ekipa ići na pobjedu iako rezultat nije u prvom planu

Nije toliko bitan rezultat jer se ne igra za bodove. Upoznajemo se sa selektorom i najvažnije je da shvatimo šta on želi od nas. Mi kada izađemo na teren, naravno da ćemo nastojati da pobijedimo, ali je važnije da se uigramo. 

Robert Prosinečki o sutrašnjem protivniku kaže:

Bugarska je uvijek imala kvalitetu, iako su u jednom periodu propuštali velika takmičenja. Imaju dobrih igrača koji nastupaju u Rusiji, Turskoj, Poljskoj. Dobra su ekipa i raduje nas što ćemo igrati sa najboljim reprezentacijama ove prijateljske utakmice.

Dodavanje i dominacija

Na pitanje kome će više odgovarati težak teren Prosinečki je odgovorio:

BiH gaji nogomet sa dosta dodavanja i dominacije. Ima igrača koji imaju „vic“ u igri, koji su talentirani i u tom smislu nam neće odgovarati težak teren, ali oni su profesionalci i vjerujem da im te neće predstavljati problem. 

Predstavnike medija je zanimalo da li će sutra nastupiti Edin Džeko jer se u sredstvima informisanja pojavila informacija da u Romi žele da ga poštede ovih susreta:

Načuli smo nešto o tome, ali nismo dobili nikakav zvaničan dopis. Edin je tu i igrat će sutra - rekao je Prosinečki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.