NOGOMET

Bugari vrijede tri puta manje od Pjanića

Avaz Sport

23.3.2018


Bugarska fudbalska reprezentacija već je dugo u crnoj rupi. Na Svjetskom prvenstvu posljednji put su učestvovali još 1998. godine u Francuskoj, a propustit će i predstojeći Mundijal u Rusiji. Nije ih bilo ni na posljednje tri smotre evropskog fudbala.

Bugari u današnjoj generaciji nemaju zvijezda, posljednja je bio nekadašnji golgeter Mančester junajteda Dimitar Berbatov. Od pozvanih fudbalera za duel sa “Zmajevima”, samo jedan nastupa u jakoj evropskoj ligi. Napadač Andrej Galabinov član je italijanskog prvoligaša Đenove i zbog povrede je upitan njegov nastup u današnjem meču.

Skoro polovina pozvanih fudbalera dolazi iz domaćeg prvenstva pa ne treba čuditi da je, prema portalu Transfermarkt.de, ukupna vrijednost bugarske selekcije samo 15,2 miliona eura. U našem timu je, recimo, Miralem Pjanić procijenjen na 50 miliona eura.

Inače, najveći uspjeh u historiji Bugarska je ostvarila 1994. godine na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, kada je zauzela četvro mjesto. Bila je to sjajna generacija, predvođena svjetskom zvijezdom Hristom Stoičkovom, a uz njega su bili još i odlični igrači poput Jordana Lečkova, Krasimira Balakova, Emila Kostadinova…

U polufinalu su izgubili od Italije sa 1:2 da bi u meču za treće mjesto bili poraženi (0:4) od Švedske.


Na klupi njemački đak  

Selektor Bugarske je Petar Hubčev, u dobroj mjeri njemački fudbalski đak. Od 1993. do 2001. godine nastupao je kao odbrambeni igrač za HSV i Ajntraht Frankfurt.

Kao trener, radio je, između ostalog, i u nekoliko njemačkih niželigaša. Na klupi Bugarske nalazi se od 2016. Trideset pet puta nosio je dres Bugarske, a bio je standardni član selekcije na SP-u 1994. u SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.