NOGOMET

Mi smo jeftina radna snaga u Njemačkoj

D. J.

9.4.2018

Ženski nogomet u našoj državi godinama se nalazio na marginama, ali u posljednje vrijeme doživljava svojevrsnu ekspanziju.

Da imamo vrsne igračice, dokazuju i sve učestaliji uspjesi naših reprezentativnih selekcija, ali i samih nogometašica. Dvije od njih dobrim dijelom žive od nogometa, i to u Njemačkoj. Trebinjka Milena Nikolić i Lidija Kuliš iz Kreševa igraju za Keln, odnosno SC Sand.

Molili majku

- Svi u mojoj porodici oduvijek su voljeli nogomet i mene je ovaj sport privukao od malih nogu. Igrala sam s vršnjacima u ulici, dječaci su dolazili na naša vrata i molili moju mamu da me pusti van. Uvijek sam bila sretna s loptom – kaže Nikolić, koju prijatelji zovu Krauč.

Nikolić objašnjava otkud taj nadimak.

- Visoka sam i mršava pa podsjećam na nekadašnjeg reprezentativca Engleske Pitera Krauča (Peter Crouch) i uvijek se nađem u gol-šansi. Iako mi je Ronaldinjo (Ronaldinho) bio omiljeni igrač, nadimak sam rado prihvatila – riječi su Nikolić.

Kuliš je još kao djevojčica skrenula pažnju na sebe.

- Svima je u Kreševu bilo zanimljivo vidjeti mene kao curicu da igram nogomet s dječacima. Pratila sam oca i brata na turnirima i jedva čekala pauzu da i sama istrčim na teren. Jedino je mama bila malo skeptična na početku, jer nismo imali ženski klub – govori Kuliš.

Obje su imale cilj da zaigraju u jednoj od najboljih liga na svijetu i uspjele su.

- U Njemačkoj sam sedmu godinu, prvih nekoliko mjeseci bilo je teško. Nisam znala jezik, novo okruženje, običaji i ljudi... Ali, navikla sam se. U klubu me cijene i poštuju. Čak su dopustili da dok traje moja posudba u Kelnu, klupski stan u Potsdamu koriste moji brat i sestra, koji trenutno rade u Njemačkoj – ističe Kuliš.

Postoji razlika

Nikolić otkriva da nije lako biti stranac u bijelom svijetu.

- Brzo sam se prilagodila, jer sam u ekipi imala nekoliko djevojaka s Balkana koje su mi pomogle. Jedino mi teško pada nepravda koju sportisti s naših prostora doživljavaju, moramo biti dva, pa čak i tri puta bolji od „domaćih“ sportista kako bismo se izborili za nastupe. Mi smo ta jeftina radna snaga u Njemačkoj.

Ipak, mogu živjeti od svojih primanja, čak ponekad pomažem i roditeljima. I dalje ostaje ta razlika prema domaćim igračicama, a muškarce ne treba ni spominjati - podvlači Nikolić.

Poruka mladima

- Svim djevojčicama koje vole ovaj sport bih poručila samo da slijede svoje snove i budu uporne. Bitan je veliki rad, talent nije dovoljan. Trebaju ustrajati u svom cilju, sada se i u BiH više ulaže u ženski nogomet i imaju više opcija - kaže Nikolić.

Dodatni posao

- Posljednje dvije godine radim i u računovodstvu.

Zamolila sam ljude u klubu da popunim vrijeme između treninga kako bih zaradila dodatni novac - ističe Kuliš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.