IBRAKADABRA

Ibrahimović: Velike su šanse da zaigram na Svjetskom prvenstvu

Index.hr

16.4.2018

Zlatan Ibrahimović vjerovatno će igrati na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. 

Tu je vijest sam napadač objavio na svom službenom Twitter profilu i tako oduševio cijelu Švedsku, ali i gotovo čitav nogometni svijet koji želi još jednom vidjeti jednog od najvećih centarfora u historiji na najvećoj nogometnoj smotri.

Zlatan se od reprezentacije Švedske oprostio nakon blijedog nastupa na Euru u Francuskoj prije dvije godine. U međuvremenu je pokušavao vratiti staru slavu na Old trafordu, ali tamo su mu povrede i nerazumijevanje Žozea Murinja (Jose Mourinha) onemogućili da pokaže zašto je jedan od najvećih ikad.

Prije odlaska u igračku penziju odlučio je napraviti šou u Americi i to mu je iz prvog pokušaja pošlo za rukom. U debiju za LA Galaksi osvojio je SAD, a u Los Anđelesu preko noći zavladala je ''Zlatanmanija.'' 


No, sve vrijeme je u zraku ostalo visiti pitanje želi li Zlatan na SP. To se pitanje dodatno aktualiziralo nakon što su Šveđani senzacionalno u baražu izbacili Italijane. Vidjevši da u smiraj karijere može još jednom, posljednji put u životu, zaigrati na najvećoj sceni, Ibra se počeo premišljati. Jasno, samo je njegova odluka hoće li nastupiti ili neće. Jer i najvećem laiku je jasno da je Ibra Švedska, njen zaštitni znak, više od igrača i kapitena. Žele ga saigrači, žele ga navijači. Želi ga cijela Švedska. Jer s njim i bez njega, "Vikinzi" nisu ista momčad. Ni izbliza.

Možda više nije tako moćan, brz i eksplozivan kao prije nekoliko godina, ali Zlatan Ibrahimović, čak i s 36 godina na leđima, spada u sam svjetski vrh. Šveđanin bosanskih korijena bez ikakve sumnje jedan je od najboljih napadača u posljednjih 20 godina, a u cjelokupnoj historiji nogometa rijetko ko je imao veću karizmu od brbljavog Ibre.  

Možda u karijeri Ibrahimović i nije osvojio sve što je, s obzirom na talent trebao, to može najviše zahvaliti teškom karakteru i opakoj jezičini.

Na dva "Mundijala" na kojima je igrao (2002. i 2006.), nije se baš proslavio. Mnogi će zbog toga reći da nikad nije bio na potrebnom nivou kada je bilo najvažnije, ali uprkos tome, njegovo nogometno nasljeđe je impresivno. Osvojio je sve lige u kojima je igrao, Zlatnih kopački ima nekoliko, a njegova najveća ostavština nogometu su predivni golovi.

Svaka čast i Bergkampu i Maradoni i Marku Van Bastenu, bilo je divnih golova u historiji nogometa, ali mnogi Zlatanovi golovi bili su remek-djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.