PRAVILA

FIFA: Gledaoci će na stadionima u Rusiji moći gledati VAR snimke tokom utakmice

B92

19.4.2018

Na Svjetskom prvenstvu, koje će biti održano ove godine u Rusiji, prvi put će biti primijenjena VAR tehnologija.

Međutim, ovog ljeta navijači će znati kada se pregleda snimak i zbog čega je sudija donio određenu odluku, prenosi BBC.

Snimak neće biti prikazan na stadionu u vrijeme dok sudija bude donosio odluku, već nešto kasnije, kako publika ne bi utjecala na sudiju.  

VAR se isprobava u engleskom FA i Liga kupu, dok se u Njemačkoj i Italiji već koristi, a od sljedeće godine vidjet ćemo ga i u najjačoj ligi Španije.

Sistem VAR je u Engleskoj opisan kao "komičan" nakon pobjede Totenhema u FA kupu protiv Ročdejla, krajem februara, kada je prvo poništen gol Totenhema, a zatim je i poništen gol Sona iz penala.  

U ponedjeljak u Bundesligi sudija je po završetku prvog poluvremena, nakon pregledanog snimka, dosudio penal za Majnc protiv Frajburga, a s izvođenjem penala se čekalo dok se svi igrači nisu vratili iz svlačionica.

Saopćenje FIFA-e da će se snimci prikazivati na velikim ekranima na Svjetskom prvenstvu dolazi dan nakon što je predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao da bi još trebalo testirati VAR, prije nego što se njegova upotreba uvede u Ligu šampiona.  

Čeferin je izrazio zabrinutost uoči Mundijala, jer brojne sudije do sada nisu imale prilike da koriste VAR.

Glavni i odgovorni FIFA-e i UEFA-e za suđenje, bivši italijanski sudija Pjerluiđi Kolina (Pijerluigi Collina) rekao je da će se korištenjem VAR -a "izbjeći očigledne velike greške".

Ne radi se o tome da sudije sude utakmicu uz tehnologiju. Cilj nikada nije bio da se provjerava svaki manji incident - naveo je Kolina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.