MISIJE

Engleski navijač došao da gleda Premijer ligu BiH

Avaz Sport

21.4.2018

Bit će mi interesantno da vidim Bilino polje, za koje sam čuo da je lijep fudbalski stadion <195> Naša zemlja pretposljednja od 55 stanica ovog jedinstvenog putovanja <195> Bio sam u Sarajevu 1984. kao dijete i uvijek sam se želio vratiti ovdje  

- Zovem se Met Voker (Matt Walker). Englez sam i imam pomalo lud cilj, da budem prvi fudbalski navijač koji će u jednoj sezoni gledati prvoligaške utakmice u svih 55 zemlja članica Evropske fudbalske asocijacije. Bosna i Hercegovina će biti moja 54. nacija! Moju misiju pokrilo je 70 medija u Evropi.  

Ovako je glasila poruka koju nam je poslao dotični navijač nekoliko dana prije nego što je doputovao u Bosnu i Hercegovinu i prepustio se čarima našeg fudbala. I nakon što je došao u BiH, Voker nam se ponovo javio i odlučio ispričati svoju neobičnu priču.  

S ovim engleskim piscem, fotografom i fudbalskim navijačem razgovarali smo jučer, u pokušaju da odgonetnemo zašto se uputio na put koji vodi kroz čak 55 evropskih zemalja.

- Bosna i Hercegovina je pretposljednja država koju posjećujem kako bih u svakoj od 55 članica Evropske fudbalske federacije (UEFA) uživo posmatrao fudbalske utakmice tokom jedne sezone. Vjerovatno ću biti prvi koji je to uradio, ne znam, iako je, možda, neki delegat ili sudija prošao nešto slično, ali to nije interesantno. Zasigurno ću biti prvi fudbalski navijač s takvim iskustvom – kaže Voker za “Dnevni avaz”.

Voker će se danas zaputiti u Zenicu, gdje će gledati susret Čelik – Borac. A onda, u nedjelju će posmatrati duel Sarajeva i Širokog Brijega.

- Nisam klasični turista koji putuje svijetom i obilazi gradove u koje svi idu. Koliko znam, turisti u BiH uglavnom posjećuju Sarajevo i Mostar, a u Zenicu rijetko ko svraća. Meni je baš zbog toga interesantno da vidim Bilino polje, na kojem igra reprezentacija Bosne i Hercegovine i za koje sam čuo da je lijep fudbalski stadion. Upoznat ću se s Čelikom i pokušat ću saznati više u razgovaru s navijačima i ljudima iz kluba.

A na utakmici Sarajeva i Širokog, vjerujem da ću vidjeti nešto interesantno. Koliko znam, nedavno se igrao derbi između gradskih rivala Sarajeva i Željezničara i nije bio posebno zanimljiv, bez golova. No, mene ne privlače samo golovi, uvijek želim vidjeti širu sliku pa, ako već igra nije kvalitetna, možda pronađem nešto interesantno na tribinama, među navijačima ili oko stadiona – govori nam Voker.

Bosnu i Hercegovinu, kaže, poznaje još od mladih dana.

- O vašoj zemlji sam saznavao još u tinejdžerskim godinama, čitajući o onome šta se dešava dok se na ovim prostorima vodio rat. Posljednji put sam bio ovdje kao dječak 1984. godine, a BiH je tada bila dio Jugoslavije. Uvijek sam se želio vratiti i to je razlog zašto ovdje ostajem šest dana, četiri u Sarajevu i dva u Mostaru. Želim vidjeti i zemlje koje ljudi obično zaobilaze, male države o kojima niko ne priča, poput, recimo, Makedonije ili Lihtenštajna – pojašnjava Englez.

Kad mu spomenemo naš fudbal, odmah počne priču o reprezentaciji BiH.

- Mnogo toga se promijenilo od posljednjeg Svjetskog prvenstva, na koje se reprezentacija BiH kvalificirala. To je veliki uspjeh za zemlju ove veličine, BiH je zasigurno jedna od najmanjih zemalja koja je to uspjela. Smatram da se fudbal ovdje razvija, velika je stvar što imate fudbalera poput Edina Džeke, kojeg svi znaju – kaže on.

Motiv za ovaj neobični potez Voker je pronašao u ljubavi prema fudbalu i putovanjima.

- Kombiniram svoju ljubav prema putovanjima i interes za fudbal. Pogledao sam sve utakmice mog omiljenog kluba Fulema, ali sada želim ostvariti ono što niko prije nije. Cilj mi je pogledati 100 prvenstvenih utakmica u svim evropskim zemljama da bih, na kraju, sva ta iskustva prenio u knjigu, koju planiram napisati kad završim putovanje. U Engleskoj postoji duga tradicija fudbalskih knjiga i vjerujem da ću, na osnovu iskustva koje sam stekao na ovom putovanju, imati dovoljno kvalitetnog materijala – rekao je Voker.

Podgorica posljednje odredište 

U realizaciji projekta “Doživljaj 55 evropskih fudbalskih nacija u jednoj sezoni” Voker koristi društvene mreže te stoji iza stranice www.55footballnations, koja je prepuna fotografija sa stadiona širom Evrope.

- Iduće sedmice završavam svoje putovanje u Crnoj Gori. U Podgoricu će tom prilikom doći i moji prijatelji iz Engleske i, skupa s domaćinima, proslavit ćemo ostvarenje mog cilja – kaže Voker.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.