LIGA PRVAKA

Ko je efikasniji, Džeko, Salah, Ronaldo ili Levandovski?

Avaz Sport

23.4.2018

Na zvaničnoj stranici Evropske nogometne federacije (UEFA) objavljena je statistika četvorice ponajboljih igrača Lige prvaka u ovoj sezoni. 

Bliže se polufinalni mečevi, a UEFA je u prvi plan gurnula Mohameda Salaha (Liverpul), Edina Džeku (Roma), Kristijana Ronalda (Real Madrid) i Roberta Levandovskog (Bajern).

Ova četvorka vodit će vjerovatno glavnu riječ i u samoj završnici najelitnijeg klupskog takmičenja.

Na zvaničnom sajtu UEFA-e mogu se pronaći zanimljive usporedbe, pa je tako u ovoj sezoni Ronaldo postigao 15 golova u 900 odigranih minuta, Džeko je za 898 minuta postigao šest golova, Levandovski pet za 775 minuta, dok je Salahu 734 minute trebalo za osam golova.

Ronaldo je od 15 pogodaka 10 dao desnom nogom, tri lijevom i dva glavom, a imao je 65 udaraca. Džeko je dao tri gola lijevom, dva desnom i jedan glavom, dok je imao znatno manje udaraca od Ronalda (28). Levandovski je imao 36 udaraca, dao je dva gola lijevom i tri desnom, a glavom još nije postigao gol.

Mohamed Salah je dao čak sedam golova lijevom i samo jedan desnom nogom, a on je prema golu rivala uputio 34 udarca. Kada je riječ o preciznim dodavanjima, Džeko je na 70 posto, Salah na 74, Ronaldo i Levandovski su tu nešto bolji i oni su na 81 posto.

Kada gledamo sve mečeve u Ligi prvaka, Ronaldo je odigrao 158 mečeva i dao je 123 gola, Džeko je na 81 meču postigao 31 gol, Levandovski na 94 meča 52 gola, dok je Salah na 63 meča postigao 20 golova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.