LIGA PRVAKA

Bajern dočekuje Real Madrid u prvom meču polufinala: Kako zaustaviti Ronalda

Sule, Boateng i Levandovski na treningu Bavaraca

Piše: N. C.

25.4.2018

Bajern i Real Madrid, velikani evropskog fudbala, sastaju se večeras u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka u Minhenu. 

Važne uloge

Dva tima prepuna zvijezda izuzetno se dobro poznaju i često su se susretali u završnicama. Trojica fudbalera iz današnjih sastava te jedan trener nastupali su za oba kluba, što, također, svjedoči o njihovoj povezanosti.

Sadašnji trener Bajerna Jup Hejnkes (Jupp Heynckes) osvojio je svojevremeno srca navijača Reala vodeći ovaj klub do osme titule evropskog prvaka, prve nakon posta dugog 32 sezone. Bilo je to 1998. godine, kada je Zinedin Zidan (Zinedine Zidan), trenutni trener Reala, u finalu bio strijelac u pobjedi od 1:0 nad njegovim bivšim klubom Juventusom.

Arjen Roben (Robben) i Hames Rodrigez (James Rodriguez) zamijenili su dres Reala Bajernovim, dok je u suprotnom pravcu otišao Toni Kros (Kroos). Sva trojica će igrati vrlo važne uloge u polufinalnom dvomeču.


Ključnim se, ipak, čini kako će odbrana Bajerna zaustaviti napadački trio iz Madrida, koji čine Kristijano Ronaldo (Cristiano), Geret Bejl (Gareth Bale) i Karim Benzema. Najveći problem predstavljat će Ronaldo, koji dolazi na Alijanc arenu nakon što je porušio brojne rekorde i bio strijelac u posljednjih 11 utakmica Lige prvaka.

- Nemoguće je čuvati Ronalda. Možemo ga zaustaviti jedino kao tim. Nijedan drugi napadač nije kompletan kao on, igra lijevom i desnom nogom, pogađa glavom, kontrolira sve u šesnaestercu. On je mašina - kaže Džerom Boateng (Jerome), odbrambeni igrač Bavaraca.

Misliti pozitivno

Dok Ronaldo ubire golgeterske lovorike, Bejl i Benzema se muče. Posebno Velšanin, koji se tek oporavio od povrede te je prethodne mečeve protiv Pari Sen Žermena te prvi protiv Juventusa gledao s klupe. U drugom je bio starer, ali samo da bi doživio poniženje, kad ga je Zidan zamijenio na poluvremenu. Benzema je potpuno neprepoznatljiv, sa mršavim jednim golom u posljednjih deset utakmica.

- Tačno je da njih dvojica pate, ali rješenje je jednostavno - nastaviti s napornim radom. Ne vidim da je neko tužan. Rekao sam im da će golovi doći, važno je da igramo dobro. Pokušat ćemo postići gol u prvoj utakmici i moramo misliti pozitivno. Nisam zabrinut – kaže Zidan, koji je u važnim mečevima ove sezone izvodio postavu u sistemu 4-4-2.

Hejnkesov rekord

Bajernova pobjeda nad Seviljom u četvrtfinalu bila je Hejnkesova 12. uzastopna u Ligi prvaka, po čemu je rekorder. Samo se Luis van Hal (Louis van Gaal) i Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) još mogu pohvaliti dvocifrenim učinkom.

Punih 15 godina nakon što je osvojio Evropu s Realom, njemački trener ponovo je postao evropski šampion s Bajernom, osvojivši pri tome trostruku krunu, jedinu u povijesti bavarskog kluba. Ove sezone može ponoviti taj fantastični uspjeh i konačno otići u zasluženu penziju.

- Jutros kad sam izlazio iz hotela, sreo sam se sa jednim starijim parom. Gospođa je vidjela da nosim Bajernov bedž na reveru i pitala me je jesam li navijač Bajerna. Naravno, odgovorio sam - komentirao je Hejnkes.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.