NOGOMET

Njemačka i Turska predale kandidature za domaćinstvo EURO-a 2024

Slobodna Dalmacija

26.4.2018

Turska, drugi kandidat za organizaciju nogometnog Eura 2024. s Njemačkom, predala je službenu kandidaturu u četvrtak u centrali UEFA-e u Nionu.

Njemački nogometni savez (DFB) prvi je predao kandidaturu u utorak.

- Date su sve garancije bez ikakvih rezervi, uključujući dodatna i kreativna koja će zajamčiti financijski uspjeh tog turnira od čega će koristi imati sve članice UEFA-e", izjavio je predsjednik Turskog nogometnog saveza (TFF) Jildirim Demiroren (Yildirim Demirören).

Turska, koja se četvrti uzastopni put kandidirala za organizaciju evropskog prvenstva, izgubila je 2010. za jedan glas od Francuske u borbi za organizaciju Eura 2016.

- Vrijeme je da Turska bude domaćin svog prvog Eura -  kazao je Servet Jardimči (Yardimci), zamjenik predsjednika TFF-a.

Zemlja domaćin evropskog prvenstva 2024. bit će određena 27. septembra na sljedećem zasjedanju Izvršnog odbora UEFA.

Njemačka koja je bila domaćin SP-a 2006., zadnji je put organizirala evropsko prvenstvo 1988. dok je još bila podijeljena na Istočnu i Zapadnu Njemačku.

Naslov prvaka na zadnjem Euru, koje se igralo 2016. u Francuskoj, osvojio je Portugal. Sljedeće prvenstvo će se održati 2020. u 12 različitih gradova različitih evropskih zemalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.