NOGOMET

Zdravko Mamić u svom stilu isprozivao i Roberta Prosinečkog: Jesam li ja Bin Laden, jesam li ja vođa ISIL-a?

Avaz.ba

9.1.2018

Zdravko Mamić, nekadašnji potpredsjednik zagrebačkog Dinama, čovjek koji je, za neke, stvorio veliki Dinamo, a za druge - ga srozao, danas je na konferenciji za mediji iznio svoju odbranu, povodom optužbi tužilaštva da je tokom "vladavine" u klubu stekao veliku imovinsku korist od transfera igrača.

Mamić je obraćanje javnosti nazvao "Moja istina".

"Optužnica kaže da sam preko transfera izvukao stotine miliona iz Dinama. Oni kao da nikad nisu čuli za dogovore između klubova i igrača pri podjeli odštete. Dario Šimić je dobio pet miliona maraka na račun u inostranstvu, Zvonimir Boban 13 miliona dolara, Robert Prosinečki koji me proklinje po medijima dobio je šest miliona maraka. Zašto šutite? I svi ostali šute", rekao je Mamić.

Sumnjivi su njegovi poslovi koje je sklapao prilikom transfera aktuelnih reprezentativaca Luke Modrića i Dejana Lovrena.

"Ne mogu ja biti u zatvoru, a Modrić i Lovren na slobodi, ako sam ja kriv. Pa nisam valjda sam prebacio novac, nego su i oni učestvovali. Ali, naravno da nismo krivi, to je legalno i normalno u fudbalu. Na sudu su Modrić i Lovren dali istinit iskaz, a protiv njih je pokrenuta istraga za lažno svjedočenje", rekao je Mamić, poručivši medijima:

"Nećete mirno spavati zbog ovoga što ste napravili Modriću i Lovrenu. Da cijela Evropa piše o njima zbog suđenja i nekakvih istraga protiv njih. Tražim od predsjednika i premijera da prekinu farsu koja se radi Modriću i Lovrenu."

On je rekao da je svih ovih godina pomagao Dinamu i Hrvatskoj.

"U bankama sam desetine miliona eura podigao za Dinamo, ali dajući garanciju kroz imovinu svoje porodice. Toliko sam bio lud za Dinamom. Nismo mogli dobiti euro kredita, ali ja sam davao novac. Mogao sam u sekundi ostati bez svega što su moji djedovi stvarali. Dinamo mi duguje šest miliona eura i to mi nikad neće vratiti. Dinamo, recimo, ne može igraču dati dovoljan novac, a onda ja uskočim. Otvorio sam i hiljade radnih mjesta, u Dinamu čistačice imaju platu od hiljadu eura", rekao je Mamić.

Na kraju je zavapio:

"Jesam li ja Bin Laden, jesam li ja vođa ISIL-a? Dajte mi život! Pustite me da živim! Imam porodicu, pustite me. Nevin sam dok me ne osude. Pustite me da živim i da se smijem, pustite sud neka odluči. Ja sam najsiromašniji čovjek u Evropi s obzirom na količinu novca koja je prošla kroz moje ruke. Sve sam potrošio za Dinamo, prijatelje i u humanitarne svrhe", kazao je Mamić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.