NOGOMET

Da li je na pomolu skandal neviđenih razmjera? Otvorena istraga, Milan bi mogao biti izbačen iz evropskih takmičenja

Avaz.ba

13.1.2018

Na mig Silvija Berluskonija Milan je 17. aprila 2017. godine prodan - računajući i dugove u kojima je klub grcao - kineskom konzorciju Rossoneri Sport Investment Luxu za 740 miliona eura.

"Hvala Silviju Berluskoniju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo u daljnje nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas kreće oporavak Milana na svim poljima", po preuzimanju klupskog vlasništva izjavio je suvlasnik i novoustoličeni predsjednik italijanskog velikana Yonghong Li.

Kinezi su se ugovorom o Milanovoj kupnji obavezali u klub kroz sljedeće tri godine investirati 350 miliona eura. Već ljetos, dolaskom desetak novih igrača, utrošili su preko 220 miliona eura.

Tiražni italijanski list La Stampa u današnjem izdanju donosi vijest kako je tužilaštvo, pod optužnicom da je prodaja Milana zapravo poslužila kao paravan za pranje novca, otvorilo procesualnu istragu protiv nekadašnjeg dugogodišnjeg čelnika Silvija Berluskonija.

Sumnja se kako je nekadašnji italijanski premijer Milan prodao za 300 miliona eura više negoli je klub tada vrijedio. La Stampa navodi kako je u pitanju klasična financijska kriminalna radnja, kao i da se ispituje porijeklo kineskog novca.

U decembru minule godine Uefa je odbila Milanov financijski plan koji je predstavljao zamisao otplate 300 miliona eura koje je klupsko čelništvo pozajmilo od američkog fonda Elliott. Usto, posljedično se povećala mogućnost da Milan bude kažnjen zbog kršenja financijskog fair playa. Kao sankcija spominje se i izbacivanje iz evropskih takmičenja.

U međuvremenu su američki mediji izvijestili kako je Yonghong Li potpuni anonimus koji je još u prošlosti optužen za kojekakve financijske malverzacije. Svojevremeno je svjedočio i Marćelo Lipi, rekavši kako za kineskog biznismena u poslovnom krugu azijskog kontinenta niko nije čuo.

La Stampa tvrdi kako je istraga u punom jeku te kako italijanski pravosudni organi slijede trag novca kako bi razotkrili istinsku pozadinu Milanove kupoprodaje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.