NOGOMET

Da li je ovo najgori nastup u historiji olimpizma: Prevara ili olimpijski duh?

Vijesti.me

19.2.2018

Da li je Elizabet Svejni (Elizabeth Swaney), Amerikanka sa mađarskim pasošem, pravi primjer olimpijskog duha ili jedna od najvećih olimpijskih prevara svih vremena, pitaju se ljubitelji sporta i svjetski mediji nakon njenog nastupa na Igrama u Pjongčangu, u slobodnom skijanju, disciplina halfpajp.

Svejni je bila jedna od 24 takmičarke koje su učestvovale u kvalifikacijama, zauzela je ubjedljivo posljednje mjesto, klasičnim amaterskim nastupom, pišu Vijesti.me. 

Bunt ili poruka

U disciplini koja je kombinacija skijaških i akrobatskih vještina, u kojoj učesnici i učesnice izvode vratolomije u zraku, ona je stazu prošla bez ijednog jedinog pratećeg elementa, nonšalantno se spuštajući s jedne na drugu stranu.

Ne, to nije bio njen bunt ili skrivena poruka - ona je jednostavno loša "freestyle" skijašica.

Pa, kako se uopće našla na Igrama, pitaju se slabije upućeni - tako što je iskoristila "slabosti" kvalifikacionog sistema.

Da bi sportista ispunio normu, potrebno je da ima određeni broj plasmana među 30 najboljih na kvalifikacionim takmičenjima, a na mnogim od njih učestvuje manje od - 30 takmičara. 

I tako je 33-godišnja Elizabet mudrim izborom, odlascima u Kinu, Južnu Koreju, Italiju, Kanadu i Novi Zeland, uspjela da sakupi dovoljan broj Top 30 plasmana, koji su joj, uz sistem eliminacija da u jednoj disciplini može da učestvuje određeni broj sportista iz jedne zemlje, donijeli olimpijsku normu.

A da, pritom, nije izvela nijedan trik, skok, akrobaciju.

Ona ima diplomu iz dizajna sa Harvarda, radi u jednoj poznatoj kompjuterskoj firmi u Los Anđelesu, a prije 14 godina je skupljala potpise da bi se kandidirala za guvernerku Kalifornije. 

Dolaskom u Južnu Koreju ispunila je svoje ambicije, koje očito nisu male, ali i podijelila olimpijsku porodicu.

"Važno je učestvovati", govorio je Pjer de Kuberten (Pierre de Coubertin), ali Svejni je, čini se, previše bukvalno shvatila osnovno olimpijsko načelo.

Posljednji atom snage

Jer, kako navode pojedini američki mediji, ona ni ne pokazuje želju da pokuša da bude "brža, jača, bolja", za razliku od nekoliko "egzotičnih" takmičara sa Karipskih ostrva, Meksika, Nigerije, Gane.... koji se, makar, trude i daju posljednji atom snage.

Svejni je, konstatiraju mnogi, jednostavno - prevara, pišu Vijesti.me. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.