NOGOMET

Najstrašnija osveta u historiji nogometa: Nakon ovog starta morao je završiti karijeru

M. Da.

24.2.2018

U historiji nogometa bilo je mnogo zastrašujućih povreda i startova.

Međutim, možda i najstrašnija od svih bila je povreda Alf-Inge Halanda, reprezentativca Norveške i nogometaša Mančester Sitija.

Ne samo zbog činjenice da se radilo o brutalnom startu, već zbog toga što se radilo o osveti planiranoj, vjerovali ili ne, čak četiri godine.

Priča počinje u septembru 1997. godine. Na Iland Roudu (Elland Road), današnjem Etihadu, igrao se derbi Mančestera između Sitija i i Junajteda.

Kapiten Junajteda, legendarni Irac Roj Kin (Roy Keane) pokidao je križne ligamente, nakon duela sa Halandom. Uslijed ove povrede, Kin je bio van terena godinu dana. Godinu dana je smišljao osvetu...

Gotovo četiri godine kasnije, Kin je dočekao priliku za osvetu, koja je bila užasna.

U aprilu 2001. godine sastali su se Siti i Junajted, a Kin je konačno imao priliku da se osveti Halandu.

Irac je čekao da Haland primi loptu, a onda ga je đonom kopačke udario toliko silovito da mu je na licu mjesta polomio nogu.

Povreda je bila toliko ozbiljna da je siroti Haland morao završiti karijeru, a Kin je kažnjen sa 5.000 funti i sa tri utakmice suspenzije.

Kin je kasnije u svojoj autobiografiji priznao da se na ovaj način želio osvetiti Halandu, ali da mu nikad nije bila namjera da mu okonča karijeru.

Nakon ovog priznanja, Nogometni savez Engleske (FA) kaznio je Kina sa dodatnih 150.000 funti, a Haland mu je sve oprostio.

"Nisam više ljut na Roja. Samo se nadam da je sada drugačiji čovjek. On je velika zvijezda i mora biti bolji primjer mladim ljudima i igračima", rekao je Haland.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.