NOGOMET

Turčin u Zenici: Prvo su me naučili da kažem „Čeliče, volim te“

D. J.

13.3.2018

Jedan od brojnih nogometaša koji su ovog proljeća stigli na Bilino polje je i mladi Turčin Jusuf Čelik (22), koji u crno-crvenom dresu nastupa kao posuđeni igrač Gazijantepa.

Već u prvoj utakmici pred zeničkom publikom Čelik je svojim potezima u veznom redu izazvao pljesak navijača.

U dosadašnjem dijelu karijere nastupao je za holandske ekipe NEC Nijmegen i FC Os i već spomenuti turski Gazijantep, a brojne nastupe zabilježio je i u kvalifikacijskim utakmicama u dresu mladih selekcija Holandije.

 - Rođen sam u Hagu u Holandiji i naviknuo sam na zimu. Ovdje je malo hladnije u poređenju s Gazijantepom. Ipak, ove vremenske prilike ne predstavljaju mi problem. Grad mi se svidio, mogu da pronađem sve što mi treba. Ljudi su veoma ljubazni. Hrana je skoro ista kao u turskoj kuhinji. I mi volimo jesti meso, kruh i koristimo dosta ulja prilikom spremanja jela.

Začini su dosta slični tako da mi bosanska kuhinja prilično dobro odgovara. Čim sam došao u Zenicu, odveli su me da probam burek i ćevape, nakon toga smo više puta obilazili to mjesto. Posebno su mi se svidjeli ćevapi – kaže Čelik.

Zbog trenažnog procesa i utakmica, nije imao mnogo slobodnog vremena da obiđe ostatak naše države, ali kaže da će i to uskoro pokušati uraditi.

- Naučio sam nekoliko osnovnih fraza na bosanskom jeziku i mogu se sporazumijevati s onima koji ne govore engleski. Prvo su me naučili da kažem: “Čeliče, volim te”, a onda i: “Šta ima? Kako si?” – govori Čelik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.