TAJNE USPJEHA

Federer: Zbog Mirke otići ću i na Mjesec!

F. IBRULJ

14.3.2018

Vimbldon 2001. godine. Britanci su opsjednuti Timom Henmanom, ostatak teniskog svijeta Goranom Ivaniševićem, koji s “wild cardom” gura prema finalu. Pit Sampras (Pete Sampras) lovi peti uzastopni naslov, ali znate kako je sa Samprasom, nema pompe, jurnjave novinara, senzacionalnih tekstova.

I, onda, usred turnira, u četvrtom kolu, Sampras gubi od Rodžera Federera (Rogera) iz Švicarske u pet setova. Prvi poraz Samprasa u “All England Clubu” nakon pet godina! 

- Postoji dosta mladih igrača koji dolaze, ali Rodžer je nešto posebno. Igra odlično kao i ja - rekao je tada “Pistol Pit”.

Rekao je nešto što je malo kome na tom Vimbldonu bilo važno. Uostalom, već u četvrtfinalu, Henman je izbacio Švicarca, ali u toj izjavi je bilo nešto.

Danas, 17 godina poslije, Federer igra, pobjeđuje i još je broj jedan. Dobro, vjerovatno će se naći i oni koji će reći kako su Rafael Nadal, Novak Đoković i Endi Marej (Andy Murray) u autu, ali bez obzira na to, Federer igra i ne posustaje. Dovoljno ga je bilo vidjeti na Hopman kupu, egzibiciji, kako je grizao do kraja. Da ne pišemo o Australian Openu ili Roterdamu, gdje se vratio na prvo mjesto sa 36 godina i 195 dana kao najstariji ikad, pretekavši Andrea Agasija (Agassi). Vratio se na vrh 14 godina nakon što je tamo došao prvi put.

- Povratak na prvo mjesto za mene je bila jedna vrsta putovanja, na turniru na kojem sam prvi put dobio pozivnicu 1998. godine - pričao je Federer u Roterdamu.

A ko zna šta bi se dogodilo da je, recimo, kojim slučajem Rodžer, umjesto tenisa, izabrao fudbal, kojim se, kao dječak, uporedo bavio. No, roditeljima je rekao kako ostavlja fudbal i okreće se tenisu. Imao je 12 godina, a već sa 14 je bio prvak Švicarske. Poslije je osvojio juniorski Vimbldon, a sve ostalo je historija.

I bez obzira na to koliko se puta vraćali na rekorde, oni koji ga bolje poznaju, reći će kako je jedan detalj promijenio karijeru - trenutak kada je 2000. godine na igrama u Sidneju upoznao svoju sadašnju suprugu, tadašnju teniserku Miroslavu Vavrinec.

- Mirka je moja ljubav, svjetlost na kraju puta i izvor snage. Zbog nje sam spreman otići na Mjesec. Ne znam kako bih opisao trenutak kad smo se prvi put poljubili - prisjeća se Rodžer, koji se Mirkom oženiti devet godina kasnije, a svoj prvi turnir osvojio je 2001. godine u Milanu. 

Mirka je kao djevojčica upoznala Martinu Navratilovu, od koje je dobila reket na poklon. Tenis je igrala do 2002., kad se povukla zbog povrede. Od tada je fokusirana na Rodžerovu karijeru, a neko vrijeme mu je sparirala na treninzima.

- Kad sam trenirao sa Mirkom, dobio sam devet od deset mečeva - sjeća se Federer.

Dva para blizanaca

Mirka je veoma bitna u Rodžerovoj karijeri. Ona je ta koja odlučuje šta će ići u javnost, a šta ne. Prije devet godina, rodila je blizanke Šarlen Rivi (Charlene) i Majli Rouz (Myli Rose), a u maju 2014. porodica Federer proširila se za dva nova člana, blizance Lea i Lenija (Lenny).

Za većinu to bi bilo to, kraj priče ili najava kraja, ali ne i za Federera, koji četiri godine poslije ne posustaje. Dok se njegovi najveći rivali bore sa povredama, lošom formom i operacijama, Rodžer igra, pobjeđuje i, jednostavno, uživa.

- Ovakav način života ne bi bio moguć da Mirka nije uz mene, jer ipak, često sam odvojen od porodice. A do kada ću igrati? Nemam pojma. Pazim na raspored, biram turnire, ciljeve, prioritete. To će odrediti na jedan način koliko ću imati uspjeha u nastavku godine - poručuje Federer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.