NOGOMET

Tifani Abreu: Nekad on, danas ona

Avaz Sport

3.4.2018

Rodrigo de Abreu Pereira rođen je 29. oktobra 1984. godine. U odbojkaškoj karijeri igrao je u Holandiji, Francuskoj, Španiji i Belgiji, a nakon toga - odlučio je promijeniti spol.

Danas se zove Tifani (Tiffany) i članica je Volei Bauru, ekipe koja nastupa u ženskoj brazilskoj Superligi. Uprkos dobrim rezultatima koje ova ekipa postiže, hit je brazilske lige upravo zbog Tifani, koja je u jednoj utakmici osvojila čak 39 poena, nadmašivši rekord iz 2013. godine, koji je držala čuvena Tandara Kašeta (Caixeta), nositeljica zlatne olimpijske medalje.

Ono što je napravila Tifani, u svijetu odbojke i sporta izazvalo je dosta polemika. Vrlo brzo se postavilo pitanje imaju li transrodni sportisti prednost.

Tifani je prije dolaska u Brazil igrala u Italiji, ekipi drugoligaša Goluma iz južne pokrajine Kalabrije.

- Poslali smo ponudu igračici i ona je prihvatila. Nismo ni znali za njenu prošlost niti nas je to interesiralo. Bilo nam je bitno da dobijemo kvalitetno pojačanje. Meni je bilo važno da zna igrati odbojku - rekao je njen tadašnji trener Paskvalino Đangrosi (Pasqualino Giangrossi).

Transrodni sportisti koji su postali žene, moraju da smanje nivo testosterona u krvi ispod 10 nanomola po litru. Abreu je svoj nivo smanjila. Njen cilj je da nastupi na Olimpijskim igrama za dvije godine.

Međunarodni olimpijski komitet još je ranije odlučio kako se transrodne osobe neće morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupale na međunarodnim takmičenjima.

Sada muškarci koji žele nastupati kao žene, moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nanomola po litru barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Također, muški sportisti koji ulaze u žensku kategoriju, dužni su dati izjavu o svojoj ženstvenosti te tu izjavu. Prepreka za nastup Tifani Abreu, očito, nema, ali će polemike trajati.

Raniji slučajevi u sportu

Rene Ričards (Renne Richards) pojavila se 1977. godine na US Openu u konkurenciji teniserki iako je rođena kao Ričard Raskind (Richard Raskind).

Četiri decenije poslije, transrodna golferica Lana Loles (Lana Lawless) tužila je Žensku golfersku asocijaciju (LPGA) nakon što je upozorila na odredbu da igračice moraju biti žene “od rođenja”. Kaj Alums (Kye Allums) zaigrao je za žensku košarkašku ekipu na Univerzitetu “Džordž Vašington”, a prije četiri godine pokušao je samoubistvo kad je ESPN objavio priču.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.