Usred Dalmacije dječaci FK Sarajeva osvojili Malog Zmaja

Avaz.ba
09.10.2017 12:45
A
A
A

Nakon četiri dana podno Biokova završio je 9. međunarodni nogometni turnir Mali Zmaj!

Sve što donosi najvažnija sporedna stvar na svijetu je stalo u 96 sati igranja. Danas hrvatski mediji bruje o ovom međunarodnom turniru, a kažu „bilo je tu suza, radosti, bure, kiše, sunca, prekrasnih pogodaka, jedanaesteraca, igranja pod reflektorima, promašenih prilika, penala, ali na kraju i jednog velikog prijateljstva koje se rodilo između samih sudionika turnira – djece“.

Ekipa FK Sarajevo u kategoriji za 2009. godišta otpuhala je NK Hajduk u finalu i dječaci u bordo bijelim dresovima podigla su ovaj vrijedni pehar. Inače, tri generacije FK Sarajeva učestvovale su u proteklim danima na turniru u Hrvatskoj, a najzapaženiju ulogu imali su najmlađi.

Ekipa FK Sarajeva (2009) koja je nazvana bordo burom, predvođena trenerom Kenanom Buzom ovaj vrijedni turnir osvojila je bez ijednog poraza (samo jedan remi u četvrtfinalu – prošli na penale), a svojom igrom oduševljavali su prisutne.

Osam država BiH, Kosovo, Crna Gora, Slovenija, Češka, Srbija, Švedska i Hrvatska, su od 05. do 08.10. na Gradskom sportskom centru odmjeravali nogometne vještine u tri kategorije - U 9, 11 i 14, sa čak 67 selekcija. S obzirom na konkurenciju ovo je jedan od najvećih turnira koje je generacija 2009. uzela, a okitili su se ovi momci zlatom više puta. U posljednja četiri turnira FK Sarajevo 2009. godište osvojili su četiri zlata.

I ovo su ti momci predvođeni Buzom: Adi Pecar, Danis Sultanić, Serdar Bihorac, Anes Vilić, Benjamin Pandžić, Tarik Zećo, Amel Delalić, Vedad Duranović, Deni Potogija, Fejsal Sabljica i Kenan Palavra.

Kapiten Serdar Bihorac zajedno s trenerom Buzom izjave je davao za televizijske kuće, radio stanice, a ljubazni domaćini našim ekipama boravak su učinile posebnim.

Kapiten Bihorac i trener Buza prilikom davanja izjava

Inače, u kategoriji U9 u polufinalu su završili: Slavia iz Praga, Hajduk, Pomak i Sarajevo! Branioci prošlogodišnjeg naslova Slavia i Hajduk su u 2x18 minuta igre ostali 0:0 te su morali na penale do pobjednika.

To su bili jedini penali za obje ekipe u kojima je Hajduk slavio 4:3 i tako dobio šansu da odbrani titulu u finalu protiv Sarajeva koje je nadigralo fantastične dječake Hajduka sa 1:0. Strijelac ovog pogotka bio je Benjamin Pandžić, a u ranijim tekmama pogađali su Vilić, Zećo, Bihorac..., a mnogi prisutni složili su se da odavno nisu vidjeli ekipu koja toliko borbeno igra i srcem.

Neizvjesnih 36 minuta finala između Hajduka i Sarajeva je otišlo ekipi Sarajeva iz BiH koji kući nose najveći pehar rezultatom 1:0!

Sve ekipe učesnice

Ekipe koje su učestvovale: RNK Zmaj Makarska, NK Zadar , NK Krško , SK Slavia Prag , NK GOŠK 1919 Dubrovnik, NK Arbanasi Zadar , KF Olti Peć, NK Adriatic Split , NK Kustošija Zagreb , HNK Rijeka , HNK Hajduk Split , NK Pomak Split, NK Opatija , HNK Jadran Tučepi , FK Vojvodina Novi Sad, FK Željezničar Sarajevo, NK Spalato Split, HŠK Zrinjski Mostar,FK Elektron Podgorica , ŠF Bambinosi Sarajevo , NK Domžale , NK Međugorje , DNK Talent Split, NK Union Podstrana, ŠN Brela, NK Jadran LP Ploče, FK Arsenal Tivat, NK Lučko Zagreb , NK Urania Baška Voda, HŠK Posušje, FK Čelik Zenica,FK Mladost Doboj Kakanj, FK Rudar Kakanj, FK Sarajevo, FK Dandi Novi Pazar, Ekhagens IF Jonkoping Švedska.