NOGOMET

Osigurajte djeci uvjete i ne brinite se za budućnost!

Z. ŠARIĆ

9.2.2018

Juniori Željezničara okončali su sjajnu priču u Ligi prvaka za mlade porazom od slavnog Atletika iz Madrida sa 1:3. Uz veliku podršku dobrano ispunjene Grbavice, nade “Plavih” su i protiv renomiranog protivnika pokazale karakter i snagu te dobar dio utakmice bile potpuno ravnopravne.

Prošavši u 3. kolo elitnog takmičenja za mlade, Željo je ušao u historiju kao prva ekipa kojoj je pošlo za rukom da eliminira bar jednog protivnika. Izbacili su bugarskog šampiona Ludogorec i hrvatskog šampiona Lokomotivu te došli do megdana sa madridskim velikanom.

U svlačionici je nakon utakmice bilo suza, plakali su Željini dječaci, jer nisu prošli i Atletiko. Njihova tuga najbolja je potvrda snage, jer ne da se nisu uplašili protivnika čiji je godišnji budžet za omladinski fudbal veći nego Željin za seniorski nego su razočarani, jer nisu otišli korak dalje.

Osim što se za talentirane fudbalere s Grbavice pročulo širom Evrope, ovo je izvrsna stvar za sve klubove u državi. Ulažite u djecu, pustite se raznih polovnjaka koji vam crpe novac i uzimaju mjesto nekome ko može izrasti barem u solidnog fudbalera. Nije to samo poštenije i pametnije, to je i ekonomski isplativije.

Evo, djeca su vam pokazala da, i pored toga što imaju minimalne uvjete za razvoj, mogu doći na nivo da se bore sa svjetski jakim klubovima. Seniorski meč između Atletika i Željezničara bio bi, vjerovatno, završen u četvrtoj minuti nakon što bi Španci poveli sa 3:0, a Željo ne bi mogao biti konkurentan u tom meču čak i da protivnik promaši 48 penala i pogodi 39 prečki i stativa. Znači, ni slučajno, uz najveće sreće svijeta, taj meč ne bi donio ni gram neizvjesnosti.

Ovaj, juniorski, bio je neizvjestan većim dijelom, a da je bilo malo sreće, možda bi se čak slavila velika senzacija. Nije, ali to više nije toliko ni bitno, mladići s Grbavice pokazali su da ne zaostaju mnogo za vršnjacima. Osigurajte im uvjete, dajte im terene za trening, eto, bar one osnovne stvari, i vratit će vam se stostruko više nego što ste uložili.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.