OSTALI SPORTOVI

Bilal Šuman: Neću više biti i stjuardesa, i pilot, i sekretarica, i direktor, želim da se bavim rukometom

Šuman: Za sve postoje zaduženi ljudi

Piše: M. CVIKO

12.8.2017

Selektor bh. rukometne reprezentacije Bilal Šuman objavio je širi spisak igrača za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Danskoj i Njemačkoj. Naši rukometaši su u grupi 6 sa Švicarskom i Estonijom. 

Moj posao  

Na spisku je 28 igrača, koji će se, kako je predviđeno, okupiti 23. oktobra na Ilidži.

Protiv Estonije će se u našoj zemlji 25. ili 26. oktobra igrati prvi meč, a revanš je na rasporedu 28. ili 29. oktobra.  

- Estonce ćemo, najvjerovatnije, dočekati u Sarajevu, barem se sada čini tako - kazao je Šuman glasom koji je odražavao ne nesigurnost nego sada već pomalo umor i ogorčenost.

A odmah je nastavio pa je i objasnio zašto nam se to tako učinilo.

- Evo, dolazim iz Danske u Bosnu, u Sarajevo, a u Savezu me opet dočekuju iste stvari kao i u prošlim kvalifikacijama. Nema para, računi Saveza su blokirani, pa kad bi neko i htio da nam uplati neki novac kroz donaciju ili sponzorstvo, ne bi mogao, jer su računi blokirani. Igračima, naravno, treba osigurati prijevoz do Sarajeva, smještaj, dvoranu za treniranje, a ja ništa ne znam šta će i kako to biti učinjeno - kaže selektor.  

Svi se sjećamo kada je Šuman prošle godine iz svog džepa pokrio troškove reprezentacije, jer niko drugi to nije htio, mogao, želio. Hoće li i ove biti tako?

- Pa, nadam se da neće – kroz osmijeh kaže te nastavlja:  

- Riješio sam, a to sam i rekao ljudima u Savezu, da više neću da budem i pilot, i stjuardesa, i sekretarica, i menadžer, i direktor. U ono u šta sam prošle godine uletio, ne želim se vraćati. Sada se želim posvetiti samo rukometu, treninzima, utakmicama, analiziranju protivnika. Sve ostalo više nije, a nikada nije ni trebalo da bude, moj posao. Sada u Savezu postoje ljudi zaduženi za sve pa neka fino rade svoj posao - govori Šuman.

Odluka u januaru

Inače, u baraž za Svjetsko prvenstvo plasirat će se samo pobjednici svih šest kvalifikacionih grupa. Prema svemu sudeći, u našoj grupi borba za prvo mjesto vodit će se između Šumanove ekipe i Švicaraca.

- Pa Estonci su, objektivno, najslabiji. Zato je i žrijeb tako postavljen da najprije u oktobru igramo s njima da bismo u januaru, 11. i 14., sa Švicarcima odlučili o pobjedniku grupe. Oni su jaka ekipa. U proškim kvalifikacijama imali su strašnu grupu s Njemačkom, Portugalom i Slovenijom. Doživjeli su svih šest poraza i ove kvalifikacije su im prilika da se vrate. Mi ćemo pokušati da ih u dva meča savladamo - rekao je Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije BiH.

Dovoljno vremena za pravu formu  

- Objavili smo spisak, jer je 11. avgust bio posljednji rok da prijavimo igrače za kvalifikacije. Zato je na spisku 28 igrača, jer ne znamo ko će se sve odazvati, hoće li biti povreda ili nekih drugih problema. A do oktobra je dovoljno vremena da svi uđu u pravu formu i stignu na utakmice potpuno spremni – kaže Šuman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.