OSTALI SPORTOVI

Bajrić: Sigurnost skakača prioritet skokova na Bentbaši

Fena

17.8.2017

Treći po redu "Međunarodni skokovi u vodu Sarajevo Bentbaša 2017" bit će održani u subotu, 19. avgusta, u organizaciji Udruženja za promociju sporta i turizma "SporTur" iz Sarajeva.

Učestovat će 25 takmičara s najboljim rezultatima u prošloj i ovoj sezoni, koji dolaze iz Slovenije, Srbije, Crne Gore i BiH, a pokazat će vještine u skokovima sa 19,5 metara visoke skakaonice.  

Organizator manifestacije i jedan od skakača, Dino Bajrić, rekao je na konferenciji za medije da će za sigurnost i ove godine brinuti Federalna uprava civilne zaštite, čiji članovi trenutno rade konfiguraciju terena i provjeravaju sigurnost lokacije.

- Vjerujem da će ovogodišnji skokovi privući još veću pažnju građana Sarajeva i BiH, ali i turista. Povećali smo visinu skakaone na 19,5 metara, a dubina Miljacke na tom dijelu je veća od 4,5 metara. Gledaoci će moći vidjeti tradicionalne skokove, ali i revijalne skokove koji se ocjenjuju po sistemu Međunarodne plivačke asocijacije FINA-e - kazao je Bajrić. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da sve aktivnosti koje se izvode na ili pored vode moraju imati adekvatnu spasilačku službu, tako da će ekipa FUCZ-a paziti na sigurnost skakača na Bentbaši.

- To su ljudi koji znaju raditi svoj posao. Već smo poduzeli određene mjere na Miljacki. Pregledali smo dno sa metal detektorom, sada radimo na platformi i koritu, da se neki neželjeni predmeti ne bi našli u vodi. Danas i sutra ćemo sve pregledati, a finalne zarone ćemo uraditi prije skokova, kako bi sigurnost skakača bila na najvišem nivou - naglašava Solak.

Važnost manifestacije prepoznali su Grad Sarajevo i općine, a zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić pohvalio je ideju da se ovakav događaj organizuje u srcu Starog grada.

- Ovaj dio grada postaje sve zanimljiviji za turiste. Skokovi su pun pogodak, a Grad Sarajevo će podržavati ovakve manifestacije koje doprinose imidžu Sarajeva kao regionalnog centra - rekao je Trivić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.